ZADAR- Da je na traženje predsjednik skupštine Zadarske županije Željka Lončara s dnevnog reda skinut prijedlog odluke da se dodijeli koncesija na uzgoj daganja 900 metara od obale Novigradskog mora, podnositelj zahtjeva još uvijek nije dobio službenu obavijest.

Kako će pročelnik ureda za pomorstvo Jerolim Uroda, obrazložiti takvu odluku, koja je u Županiji, koja se kune u marikulturu i ponosi što je pionir tog područja od strateškog interesa, to još ni on ne zna.
Ali zna kako će pozvati dr. Lava Bavčevića, iz Poljoprivredno savjetodavne službe da s podnositeljem peticije vikendaša Meke Drage, stručno raspravi argumente koji „život znače."
S jedne strane su dvojica Zadrana, a na drugoj peticija Udruga vikendaša mještana, turista kruševačkog naselja Meka Draga.
Obrt Škarpa, Vatroslava Karamarka već je dobio koncesiju, dok je zahtjev obrta Andrije Lučića, zadarskog fotografa, nakon cijele legalne procedure i investiranje u papire, skinut s dnevnog reda. Tome se jedino opirala bivša saborska zastupnica i vijećnica Nevenka Marinović, a članovi oporbe, makar su u nedavnoj kampanji "borili se" za otvaranje novih radnih mjesta i razvoj strateških grana Županije.
Ali kada udruga kaže kako treba žurno ukloniti s dnevnog reda odluku o koncesiji, pa odmah ukloniti uzgajalište dagnji u izgradnji, onda se to politički posluša. Jer, „bove" potpisnike peticije podsjećaju na „minsko polje", pa ih je pogled na te mine šokirao, naročito njihovu djecu i potaknulo na pisanje peticije.

Uzgajališta daganja, koja su predviđena i Prostornim planom Grada Obrovaca, kojeg zato po njima, također treba hitno mijenjati, dovelo bi do toga da oni više ne bi imali prostor za kupanje i turističku aktivnost.
Koncesije za dagnje su, tvrde oni, privatni interes, jer to što oni iz vikend naselja plaćaju boravišnu pristojbu za 1000 njihovih članova obitelji i još toliko turista s registriranih plovila, ipak bi, po  njima, trebao biti viši interes Županije.