Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju mnogi će mladi iskoristiti mogućnost studiranja u inozemstvu, u nekoj od zemalja Europske unije. No, bit će i studenata iz EU-a koji će doći u Hrvatsku, na studij, na specijalizaciju ili kako bi odradili pripravnički staž. Neki stu već stigli, kao npr. studentica Benedicte Paule iz Bordeauxa u Francuskoj.
Benedicte je došla na Pag kako bi u Paškoj sirani odradila pripravnički staž.
-Studiram međunarodnu trgovinu u Bordeauxu koji je poznat po proizvodnji vina. Morala sam odraditi dva mjeseca staža u nekoj stranoj zemlji, a na sajmu SIAL u Parizu, gdje sam radila, vidjela sam štand Paške sirane s paškim sirom i drugim proizvodima i pomislila sam kako bi bilo dobro odraditi staž upravo u toj tvrtki. Obratila sam se predstavnicima Paške sirane, rekla sam im o svojoj želji, oni su me prihvatili i došla sam, rekla je Benedicte Paule.
Benedicte Paule je u Pagu provela dva mjeseca, a mentorica joj je bila Martina Pernar Škunca, pomoćnica direktora u Paškoj sirani. S mentoricom je učila način uredskog rada, marketinga, sudjelovala je na radnim sastancima, a s predstavnicima Paške sirane je obilazila sajmove na kojima je sudjelovala Paška sirana.
-Naučila sam kako se radi Paški sir, a imala sam priliku isprobati sve sireve koje proizvodi Paška sirana. Za mene, kao Francuskinju, ti sirevi su nešto novo i zanimljivo. Smatram kako su sirevi Paške sirane jako dobri i kako se mogu jesti svaki dan, rekla je Benedicte Paule.
Benedicte Paule je željela što više naučiti o Pagu i Hrvatskoj.
-Mentorica me posvuda vodila i pričala mi je zanimljive priče o Pagu. Zahvaljujući tome mnogo toga sam vidjela i jako puno sam naučila. Naučila sam dosta i o Hrvatskoj i o hrvatskoj kulturi, rekla je Benedicte Paule.
U Pagu je Benedicte Paule upoznala način proizvodnje soli, vidjela je pašku čipku i kaže kako je shvatila što Pag čini posebnim. Sudjelovala je na Gastro Festivalu u Pagu na kojem je Paška sirana imala štand na kojem je predstavila svoje proizvode. Tom prigodom je prikazan i Paški sir s čokoladom. Benedicte kaže kako je Paški sir s čokoladom probala s velikim zanimanjem.
-Na tom festivalu sam imala priliku probati raznu hrvatsku hranu i to mi se jako svidjelo. Probala sam i baškotine. To pecivo je posve različito od svih koje sam do sada jela, a osobitu vjerodostojnost mu daje tradicijski način proizvodnje. Okus je bio jako dobar. Svidjeli su mi se i tradicionalni plesovi koji su se izvodili na Gastro festivalu i tradicionalni način odijevanja. To je bilo sjajno. U Pagu se čuva tradicija koja je za mene, kao strankinju, vrlo zanimljiva, rekla je Benedicte Paule.
Benedicte Paule kaže kako su ljudi u Pagu gostoljubivi.
-Razgovarala sam s mnogim ljudima u Pagu, a kroz razgovor smo razmijenili informacije o našim kulturama. Jako sam sretna što sam pripravnički staž odradila u Paškoj sirani i što sam boravila u Pagu. Za mene to je bilo otkriće. Upoznala sam novi grad, novu zemlju, jedan drugačiji način života i kulturu o kojoj gotovo ništa nisam znala, rekla je Benedicte Paule.