Pod sloganom Ovo je zemlja za sve nas! u Zagrebu će se danas održati dvanaesta Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2013.

Organizatori Zagreb Pridea jutros su poručili kako današnjom povorkom ponosa LGBT osoba žele pokazati da koračaju u ime svih obitelji, odupirući se svakoj podjeli i diskriminaciji, poniženju i napadu. Zadnjih smo tjedana ponavljali da je ovo zemlja za sve nas. Danas u povorci ponosa želimo to i pokazati tako što ćemo svi zajedno lezbijke, gejevi, transrodne, interseksualne, biseksualne i queer osobe, rame uz rame, s našim strejt roditeljima, bakama i djedovima, prijateljima i prijateljicama koračati u ime svih obitelji, ističu u priopćenju.

Mi se želimo oduprijeti svakoj podjeli, svakoj diskriminaciji i svakom poniženju i napadu, dodaju organizatori. To da je ovo zemlja za sve nas znači da ova Povorka ponosa nije ni protiv koga, ni protiv ijednog našeg sugrađanina ili sugrađanke, ni protiv jednog čovjeka, čak ni protiv onih koji nas preziru i mrze i koji bi nas htjeli svesti na građane drugog reda, ističu.

U poruci hrvatskoj vladi poručili su kako ne pristaju ni na što ispod priznavanja njihova punog ljudskog i obiteljskog dostojanstva, slobode i zaštite njihovih obitelji i djece.

Zagreb Pride oduvijek se borio i nastavit će se boriti, ako bude trebalo i idućih deset godina, za punu bračnu i obiteljsku jednakost svih lezbijskih i gej parova, napominju organizatori.

HNS je najavio da će se Povorci ponosa na Trgu žrtava fašizma pridružiti saborski zastupnici Igor Kolman, Sonja König, Goran Beus Richembergh i Boris Blažeković.

Povorka ponosa Zagreb Pride LGBTIQ osoba u 14 sati, nakon okupljanja na Trgu žrtava fašizma, proći će središtem Zagreba, a skup će završiti u parku Zrinjevac.

Zagrebačka stranka Za grad priopćila je da podupire današnju povorku ponosa Zagreb Pride, kao nastojanje da Zagreb postane tolerantniji grad u kojemu će i različiti biti ravnopravni.