Hrvatska će vrlo skoro dobiti Zakon o osobnom bankrotu, a javnosti će biti predstavljan vjerojatno već u lipnju, najavio je Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata.

Matijašević je kazao da je početkom tjedna sudjelovao na sastanku u Ministarstvu rada, inače zatvorenom za javnost, na kojem su bili prisutni i predstavnici ostalih, za ovu tematiku, nadležnih ministarstva i institucija. Među njima je bio i predstavnik predsjednika RH Ive Josipovića te i direktor Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček.

Na bubnju završila i kuća vrijedna sedam milijuna kuna
Ima li zainteresiranih?Na bubnju završila i kuća vrijedna sedam milijuna kuna

"Nepodijeljeno mišljenje svih nazočnih bilo je da je ovaj zakon definitivno nužan i da ga je potrebno što hitnije donijeti", kazao je Matijašević za Glas Istre.

15.000 građana pred bankrotom

Zakon bi sigurno donio olakšanje za 15.000 građana, za koje se procjenjuje da su pred osobnim bankrotom. Toliko građana, naime, ne može podmirivati kreditne obveze prema bankama. Ukupno pak oko 253 tisuće građana ima blokirane račune, a dužni su oko 18 milijardi kuna.

Dramatičnost situacije u Hrvatskoj posebno postaje očita uvidom u Očevidnik nekretnina i pokretnina Hrvatske gospodarske komore koji prati prodaju imovine u ovršnom i stečajnom postupku.

Trenutačno se najviše nekretnina na bubnju nalazi u Istarskoj županiji (298), druga je Zagrebačka županija (212), u Gradu Zagrebu na bubnju je 188 nekretnina, potom slijede Osječko-baranjska županija (128), Bjelovarsko-bilogorska (118), Vukovarsko-srijemska (104), Primorsko-goranska (92) te Zadarska (71). U ostalim županijama manje je od 60 nekretnina na dražbama, a najmanje, i to jedna, na bubnju je u Ličko-senjskoj županiji.