'Zadar ne smije stati' - program je za sljedeće četiri godine razvoja Zadra na način kakvim su ga zamislili zadarski HDZ-ovci i njihovi koalicijski partneri iz HSP- Ante Starčevića, HSU-a, HČSP-a i A-HSS-a.

Program je u utorak navečer predstavljen u Muzeju antičkog stakla. U uvodnoj riječi kandidat za gradonačelnika Zadra Božidar Kalmeta je rekao kako ono što je HDZ sa svojim koalicijskim partnerima napravio u prethodne četiri godine nitko ne bi napravio ni približno tako dobro kao oni.

-To potvrđuju naši sugrađani, svi u Hrvatskoj, strani turisti i strani mediji. No, Zadar tu ne smije stati! Imamo još posla i problema. Dva su najveća i s njima ćemo se uhvatiti u koštac i smanjiti ih na minimum minimuma. Prvi je da drugi pokušavaju zaustaviti razvoj Zadra i projekte koji su važni i za Hrvatsku, a drugi činjenica da se Zadar pokušava ugasiti kao administrativno središte. Uzmimo samo primjer Gaženice. Prva faza je gotova, druga je pri kraju, a treće nema. Tome ćemo se žestoko suprotstaviti. Te priče o raspisivanju natječaja za koncesionara su priče za malu djecu. Pronađe li se koncesionar on će graditi za svoje, a ne naše potrebe. Svjedoci smo također da se provodi tiha regionalizacija Hrvatske na četiri regije u kojoj nema Zadra. Danas je u Zadru čitav niz državnih institucija koje se razvlašćuju: HZZO, Zavod za mirovinsko osiguranje, Carina, Elektra, Pošta, Bolnica... Prije je Zagreb bio na prvom mjestu, a onda Zadar, a sada je prvo Zagreb, pa se daje Splitu, a tek onda Zadru. Ministar uprave najavljuje svedalmatinski referendum o ustroju Dalmacije. Pa jasno je da će Zadar tu biti preglasan. Nažalost SDP i HNS šutke odobravaju tu politiku, ne suprotstavljaju se, ali mi hoćemo. Suprotstavili smo se nekim projektima koji su bili na štetu Zadra, a koji su dolazili iz HDZ-a, primjerice trasi autoceste i termoelektrani,suprotstavit ćemo se i ovima. Sve te probleme riješit ćemo pobjedom u prvom krugu jer Zadar ne smije i neće stati, poručio je Kalmeta uz višeminutne ovacije nazočnog članstva.

Nakon njega za govornicu je izašlo još devet govornika koji su po resursima predstavili program HDZ-ove koalicije za sljedeće četiri godine. Elvira Strele je najavila novi investicijski ciklus u gospodarstvu, osnivanje odbora za poduzetništvo pri Uredu gradonačelnika, administrativnu potporu poduzetnicima, smanjenje komunalne naknade za 75 posto, a na otocima i za 90 posto ti model zapošljavanja 'Tri za jedan', odnosno tri subvencije za jedan posao, uz onu državnu tu bi se našla gradska i poduzetnička subveencija za jedno radno mjesto.

O planovima u turizmu govorio je Dražen Grgurović koji je apostrofirao poticanje izgradnje gradskih hotela, posebno za one koji nude sadržaje svih 12 mjeseci (zdravstveni, kongresni turizam...). Spomenuo je i nužnost nastavka suradnje s Ryanairom i najavio besplatno oglašavanje iznajmljivačima apartmana na stranicama TZ grada Zadra.

Dario Nakić je rekao kako će se Opća bolnica u sljedećem periodu razviti u Kliničku bolnicu Zadar te je najavio izgradnju nove zgrade 'Zaraznog' u kojem će biti smješteni odjeli onkologije, pulmologije, infektologije i dermatologije.

Maja Pletikosa je obećala stvaranje preduvjeta za nove domove za stare i nemoćne, a Iva Dunatov investicije koje će doprinijeti boljem životu mladih kao što su Centar za mlade, proširenje gradske knjižnice, renoviranje stare zgrade Kazališta lutaka i Centar kreativne industrije. Marijana Bakmaz je obećala nastavak projekta 'Svake godine jedan vrtić' te najavila izgradnju škola na Novom Bokanjcu i Crvenim kućama. Najavila je i gašenje treće smjene u školama u kojima to još nije slučaj, te rekla kako će u sljedećih nekoliko godina sve škole imati nastavu u jednoj smjeni.

Tomislav Šarić iz HSP Ante Stračević je predstavio program 'Zadar- Sveučilišni grad'. Obećao je potporu izgradnje Sveučilišnog kampusa i najavio renoviranje zgrade stare Tehničke škole. Zauzeo se za uvođenje novih studijskih programa čak i na stranim jezicima kako bi se privukli i strani studenti i na taj način produžila sezona.

Darko Kasap je u svom izlaganju predstavio infrastrukturne projekte koji se rade ili se namjeravaju raditi. To su sustav odvodnje, vodoopskrbe otoka, Centar za gospodarenje otpadom, izgradnja prometnica poput transverzale od Ulice Petra Skoka do Puta Nina, Tuđmanove, Murvičke, Bihaćke, Nikole Tesle, Hrvatskog Sabora...

Šime Erlić je govorio o projektu Zadar u EU, točnije o strateškim projektima iz kojih Grad zadar namjerava povući novce iz EU fondova, a to su Centar za baštinu, Centar za mlade, Centar novih tehnologija i Turističko informativni centra,

Skup je potrajao sat i pol vremena, a na samom kraju za govornicu se još jednom popeo Božidar Kalmeta koji je posebno pozdravio Željka Dilbera i sve prisutne i neprisutne hrvatske branitelje.

- Zajedno smo gradili Zadar do sada, nastavit ćemo i ubuduće, poručio je Kalmeta braniteljima.