Na Veliki petak često se pitate što ukusno pripremiti, a da to nije neko tradicionalno riblje jelo.
Vrhunski kuhari preporučuju da na ovaj način pripremite orade iz Cromarisa.
Orada s kaparima
4 fileta svježe Cromaris orade, očišćenih od kostiju
2 žlice brašna
2 žlice integralnog brašna
2 režnja češnjaka
2 žlice + 40 ml maslinovog ulja
2 ljutike, oguljene i tanko narezane na ploške
3 žlice kapara, ispranih i ocijeđenih
1 grančica svježeg bosiljka, samo listovi narezani škarama
5 žlica likera od anisa ili bijelog vina
1 žličica koncentrata od rajčica
100 ml ribljeg temeljca (od kosti i glava + mrkva, luk, češnjak, peršin, malo vina i maslinovog ulja)
sol i papar
kuhani krumpir
1 limun
Napravite malo ribljeg temeljca od glavi I kostiju ribe sa dodatkom aromatičnog povrća.
Pomiješajte brašna I začinite ih soli I paprom. Izmiksajte maslinovo ulje sa češnjakom I držite sa strane.
Zagrijte maslinovo ulje na tavi. Uvaljajte filete ribe u brašno I stavite peći na vruće ulje, sa strane kože prema dolje. Premažite gornju, nepečenu stranu fileta sa uljem od češnjaka. Pecite minutu-dvije, zatim okrenite filete. Dodajte ljutiku, kapare I bosiljak u tavu I podlijte sa 2 žlice likera od anisa ili bijelim vinom. Pustite da alkohol ispari I izvadite filete ribe na tanjur. U tavu dodajte koncentrat od rajčica I temeljac. Pustite da umak kuha dok se malo ne zgusti. Prelijte ribu sa umakom I poslužite sa kuhanim krumpirom I kriškama limuna.