Na  saborskim klupama uskoro bi se trebao naći prijedlog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji je već izazvao popriličnu buru u javnosti. Zakonski prijedlog, koji je još od listopada u saborskoj proceduri, za većinu prekršaja propisuje puno veće novčane kazne od sadašnjeg. Za neka je djela minimalna kazna povećana i više od 30 puta. Za skitnju je primjerice najmanja moguća kazna podignuta s 200 na 1.000 kuna, dok je za vrijeđanje policajca i drugih službenih osoba, kazna s 200 povećana na čak 7.000, odnosno maksimalnih 15.000 kuna. Većina građana koje smo anketirali ne podržava ovako drastično povećanje kazni.

"Mislim da je previše"
"Ne trebaju tu takve kazne i ovo je sada bilo dovoljno. Mislim da je previše. S obzirom na situaciju je previše, ali ljudi koji žive u Zagrebu bi se isto morali znati ponašati u skladu sa zakonima ovog grada. Tko može s 2.000 kuna penzije platiti 500 kuna ako prijeđe cestu na krivom mjestu. Po meni treba uvesti reda, samo to treba gledati kroz neke socijalne kategorije", kažu građani. Protiv prijedloga Zakona ustao je čak i koalicijski partner HNS. Njihov zastupnik Boris Blažeković ističe da problem nije samo u visini kazni, već i u njihovom nesrazmjeru.

"Jedan od primjera je taj da vas, ako udarite ženu na javnom mjestu, mogu kazniti s 2.000 kuna, a ako vodite ljubav s tom istom ženom na tom istom javnom mjestu, onda vas mogu kazniti s 5.000 kuna", ističe Blažeković.

Za nošenje nedoličnih simbola - 7 tisuća kuna

"Riječ je o konzervativnom i socijalno neosjetljivom zakonu koji, u nekim svojim odredbama, ograničava i slobodu izražavanja", poručuje Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije. Posebno ga zabrinjava odredba o nošenju i isticanju nedoličnih simbola, što je kažnjivo iznosom do 7.000 kuna.

"Ako imate majicu na kojoj piše 'Zagreb je najbolji grad na svijetu' možda će se netko tko ne živi u Gradu Zagrebu osjetiti uvređen. Provokacija ne mora značiti ništa loše, nego je ono što je loše da se na provokaciju reagira nasiljem. I to treba sankcionirati. Ali za demokraciju bi trebali dozvoliti slobodu izražavanja puno šire nego što to ovaj Zakon postavlja", pojašnjava Bosanac. Da prijedlog Zakona treba popraviti, smatra i zastupnik Josip Kregar.

Drastični primjeri

"U kontekstu krize, ovdje imamo prekršaje koji se tiču skitnje, prošnje i kocke. Pa to su stvari koje tek u krizi dolaze do izražaja. Ne mogu osuditi, zamoliti ili tražiti policijsku intervenciju protiv nekoga tko u ovoj krizi prosi. Mislim da je to dovoljno drastičan primjer", kaže Kregar. Zakon ide u dva čitanja tako da ima vremena za popravak, poručio je nedavno ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

"Ministarstvo unutarnjih poslova je do sada pokazalo da svaki put sluša što kažu saborski zastupnici, što kažu Odbori. Radi se o prvom čitanju, pa ćemo onda biti u prilici zaključiti, jesmo li, kada Zakon u konačnici bude donesen, donijeli pravi Zakon", poručio je Ostojić.