U nekim stvarima je Švicarska još "naprednija" od EU. Tako se u školskoj godini 2011/2012 uvodi seksualni odgoj kao obvezan predmet. Djeca trebaju naučiti kako dodiri i milovanja mogu biti vrlo ugodni. Praktična nastava: Djeca se obostrano masiraju ili dodiruju sa toplim vrećama pijeska. Uz to se pušta nježna glazba. Važno je da nauče reći "ne" ako na nekom dijelu tijela ne žele biti dodirivani. Smiju li onda reći "ne" takvoj nastavi?

Ovih dana se dijele edukacijski veliki kovčezi i boxovi u 30 škola i dječjih vrtića u kantonu Basel.

Veliki kovčeg je predviđen za malu djecu. Njegov sadržaj: lutke, puzzle, knjige i drugi nastavni materijal za djecu od 4 - 10 godina. U kutiji se nalaze materijali za veću djecu: filmski materijal za edukaciju, drveni penisi u svim zamislivim dužinama i debljinama, a tu je i jedna umjetna vagina. Vodič za učitelje objašnjava kako o tom sadržaju pričati s obzirom na uzrast djece. Kada se kovčeg otvori i pogleda njegov sadržaj, radi se o vrlo osjetljivoj temi - seks.

Sadržaj seks-kovčega

Taj seks-kovčeg i seks-box služe prosvjetnim djelatnicima kao pomoćno sredstvo za podučavanje o seksualnosti. Početkom nove školske godine u Baselu je uveden seksualni odgoj u školski program, poput matematike ili tjelesnog. I to obvezno - za svu djecu.

Četverogodišnje vrtićko dijete, po povratku u vrtić nakon ljetnih praznika, očekuje sljedeće: mali stanovnici Basela trebaju učiti o dijelovima tijela, ali isto tako razlikovati i imenovati muške i ženske spolne organe. Oni trebaju znati kako se „rade" bebe i kako izgleda porod. Tome služi seks-kovčeg koji im daje na uvid slike i lutke za vježbu.


Daniel Schneider, pomoćnik voditelja dječjih vrtića koji je zajedno sa drugim „stručnjacima" izradio vodič za odgajatelje kantona Basel kaže: „Važan naglasak se stavlja na riječ "užitak". Mala djeca trebaju prepoznati, da dodiri na nekim dijelovima tijela mogu izazvati užitak."

Ne da se samo u školama diljem Basela prema temi seksa pristupa vrlo ležerno, djelomično to vrijedi i za kantone St.Gallen i Appenzell. Tamo se u mnogim školama koristi seks-tepih - šareni kolaž od papirića sa opscenim pojmovima koje su napisala djeca (op.prev. slijedi popis takvih riječi) te ih djeca trebaju čitati na glas.

"Kroz čitanje tih riječi djeca bi trebala osjetiti da riječi mogu povrijediti, ali isto tako da riječi mogu usrećiti. Mi ih ohrabrujemo da smiju koristiti riječi koje izazivaju ugodne osjećaje", kaže Pius Widmer, (62) teolog i seksualni pedagog iz odjela za AIDS i spolnu problematiku kantona St. Gallen.

Protiv ovakve, s vrha nametnute „prosvjećujuće" nastave, formira se masovan otpor. U puno kantona se udružuju roditelji, učitelji i pedagozi. Njihov cilj je spriječiti uvođenje takvog programa. Daniel Trappitsch koji je također seksualni terapeut i član udruge "građanin za građana", koji zastupa stavove nekoliko udruga je zgrožen: "Takva nastava je skandalozna! Spolni odgoj je stvar koju treba prepustiti roditeljima."

Kratak pregled još jednog materijala vezanog uz seksualnu pedagogiju "prilagođenu" za uzrast od 4 - 8 godina jest slikovnica "Liza i Jan" - koju možete pogledati na internetu, a jedna od slika je u galeriji ispod.

Na kraju, može se još samo dodati: Pedofili svih zemalja - ujedinite se...