Predsjednik Opće skupštine UN-a Vuk Jeremić izrazio je jučer uvjerenost da će sudionici javne rasprave o učincima Haaškog suda u velikom broju potvrditi njegovo stajalište da u ratovima na području bivše Jugoslavije nije postojao samo jedan krivac i jedna zločinačka strana - Srbija.

Podsjetimo, Jeremić je za 10. travnja zakazao javnu raspravu Opće skupštine o učincima Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

"To ostaje zabilježeno kao službeni dokument za one koji će sutra pisati povijest. Zato je ta rasprava važna i dobro je što se Srbija našla upravo na tom mjestu, u to vrijeme i time stekla prigodu da odgovori na ono što joj je de facto poručeno odlukama Žalbenog vijeća Haaškog suda - a to je da postoji samo jedan krivac, i samo jedna zločinačka strana i da je ta strana srpska", rekao je Jeremić u intervjuu za Tanjug.

Prema njegovim riječima, rasprava će se sastojati iz dva dijela - u prvom će sudjelovati države, a u drugom nevladine organizacije i istaknuti akademski stručnjaci. Za sazivanje tematske sjednice pod službenim nazivom "Uloga međunarodnih kaznenih sudova u ostvarivanju pravde i pomirenja između naroda", Jeremića je motivirala oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Den Haagu.

Agenciji Tanjug intervju je dao i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić. Kao i uvijek, neizostavna tema razgovora bili su odnosi između Srbije i Hrvatske.

"Srbiju nitko ne može pljuvati i optuživati za zločine, a kamoli cijeli narod optuživati za zločin pojedinca, jer su i Srbi bili žrtve. Neki Srbi su bili zločinci, ali su mnogi Srbi bili žrtve zločina drugih naroda. Ako možemo preko toga staviti debeli sloj betona, kao što se stavlja na atomsko sklonište i da idemo dalje i da to bude temelj za naše nove odnose - može, a ako Hrvatska i BiH žele opterećivati naše odnose do u vječnost, tu ništa ne možemo", kazao je Nikolić.

"Hrvatska ima tužbu za genocid, ima otvoren put prema EU i samo bi joj još falilo da sa Srbijom počne pregovarati o imovini Srba, neisplaćenim mirovinama, otetim stanovima, o Oluji zbog koje Hrvatska slavi umjesto da tuguje kao što Srbija tuguje zbog Srebrenice, jer bi nam puno toga u životu bilo lakše da nije bilo te Srebrenice", zaključio je Nikolić.