Novi informativni kanal Hrvatske radiotelevizije, HRT 4, započinje s emitiranjem na Badnjak, 24. prosinca u 7.05. a već u noći s 20. na 21. prosinca kreće testno emitiranje. 

Najavio je to Glavi ravnatelj HRT-a Goran Radman na današnjoj tiskovnoj konferenciji povodom početka emitiranja novog specijaliziranog kanala javnog servisa.
HRT 4 zamišljen je kao pilot-projekt budućeg multifunkcionalnog povezivanja HRT-a. Naime, četvrti program zajedničkim će naporima raditi nekoliko sastavnica javnog servisa - televizija, radio i novi mediji, odnosno web redakcija, koja će proizvoditi sadržaje za Infokanal u sklopu četvrtog programa.

Snaga HRT-a

„HRT 4 vidim kao važan dio realizacije mog programa rada i strategijskog razvoja HRT-a. Realiziramo ga u cijelosti internim snagama i resursima za koje procjenjujem da ih imamo dovoljno.", istaknuo je Glavni ravnatelj. Novi kanal posvetit će se ažurnim, kvalitetnim dinamičnim informacijama lokalnog, regionalnog i nacionalnog sadržaja te će omogućiti kontinuirano prisustvo svih multimedijalnih informacija tokom dana. „Kao takav, pokazat će svu snagu i raširenost naše dopisničke mreže a istovremeno će služiti kao program kojim ćemo mobilizirati i preustrojiti naše središnje informativne emisije", rekao je Radman, dodavši kako će HRT 4 biti profesionalni izazov i za komercijalnu konkurenciju HRT-a.

Promocija Hrvatske u inozemstvu

Glavni ravnatelj također je najavio kako će novi kanal istodobno biti i nositelj međunarodnih aspiracija u smislu one razine utjecaja koju Hrvatska kao zemlja pristupnica Europskoj uniji ima prema regiji, ali i kao nositelj kvalitetnije promocije Hrvatske u Europi.
„Vidimo ga i kao nositelja budućeg međunarodnog free to air kanala koji će u sebi imati i sadržaje namijenjene kako našim iseljenicima, tako i zainteresiranim strancima koji žele kvalitetnije pratiti događanja u Hrvatskoj kao njihovoj mogućoj destinaciji za investiranje", rekao je Radman.

Jedno mjesto za sve relevantne informacije

Izvršna urednica HRT 4 Sanja Gvozdanović rekla je kako je novi kanal zamišljen vrlo ambiciozno, te će biti mjesto gdje će gledatelji moći pronaći sve relevantne informacije. Dodala je kako će se program postupno širiti a gledatelji će ubuduće, zahvaljujući novome kanalu, moći na nacionalnoj razini vidjeti svih sedam županijskih panorama, što do sada nije bilo moguće. „Dat ćemo jednu realnu, relevantnu sliku Hrvatske", istaknula je Gvozdanović.
Vijesti, razgovorne emisije, informativni dokumentarci, - sve su to sadržaji koji će činiti bazu novog kanala javnog servisa.

Vijesti sedam puta na dan

HRT 4 emitirat će vijesti čak sedam puta na dan i to u duljini od 10 odnosno 15 minuta a imat će brojna uključenja u tv centre širom Hrvatske.
„HRT 4 postat će važno mjesto na daljinskome upravljaču za sve one koji traže brze, pouzdane i relevantne vijesti.", rekao je Domagoj Novokmet, koordinator projekta HRT 4. Za novi program oformljena je i nova voditeljska ekipa koju čine Dajana Antonija Bebek, Anita Bilić, Lana Gašparac, Josip Gavranović, Gordan Žvanović te Maja Kubik.
Idejni začetnik projekta HRT 4 je Tena Perišin, a za operativni dio zadužena je Sanja Gvozdanović, čiji tim čine i Dražen Majić te Vlasta Bartolec.

Tehničke informacije o prijemu:

HTV 4, specijalizirani program HRT-a, počinje s odašiljanjem 21. prosinca 2012. u multipleksu B zemaljske digitalne televizije DVB-T na cijelom području RH i preko satelita.

DVB-T | Program HTV 4 mogu pratiti svi gledatelji koji već sada prate program HTV 3. U slučaju poteškoća s prijamom HTV 4 programa, gledateljima savjetujemo da najprije na svojim TV prijamnicima ponovno pretraže kanale, ručno ili automatski, a iznimno i uz vraćanje prijamnika na tvorničke postavke.

SATELIT | Za praćenje HTV 4 preko satelita većina korisnika mora pokrenuti ponovno traženje programa. Najbolje je napraviti ručno pretraživanje prema postojećim parametrima prijama:

Satelit: EUTELSAT Hot Bird 13A (orbitalna pozicija 13,0E)
Pozicija: 13° E (stupnjeva istočno)
Prijamna frekvencija: 12 520 MHz
Polarizacija: Y (vertikalna)
Symbol rate: 27 500
FEC(Forward Error Correction): 3/4
Sustav kodiranja: VIACCESS Francuska
Područje pokrivanja: Europa, Sjeverna Afrika i Bliski istok