Haški sud osudio je na doživotnu kaznu zatvora generala Zdravka Tolimira, pomoćnika bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića za obavještajno-sigurnosna pitanja.

Sudsko vijeće kojim je predsjedavao njemački sudac Christoph Flügge proglasilo je Tolimira krivim za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i Žepi.

Tolimir je, rekao je sudac Flügge, do kraja bio upoznat s gnjusnim kriminalnim radnjama i "dijelio je namjeru da tome doprinese". Također, dijelio je namjeru drugih učesnika zločinačkog pothvata.

Tolimir je prije izricanja presude rekao da želi da "ovo suđenje završi u skladu s Božjom voljom". On je ranije tražio da bude oslobođen, jer nema dokaza. Prije izricanja kazne, tri puta se prekižio.

Sud je utvrdio da je tijekom rata u BiH kod vodstva bosanskih Srba vladala politika o uklanjanju bošnjačkog stanovništva iz istočne Bosne i drugih područja. Direktiva koju je potpisao Radovan Karadžić u ožujku 1995. godine, kako je konstatirano, bila je uvod u realizaciju plana Vojske Republike Srpske o trajnom uklanjanju bošnjačkog vojno sposobnog i civilnog stanovništva iz Srebrenice i Žepe.

- Vladala je politika o uklanjanju bošnjačkog stanovništva iz istočne Bosne - konstatiralo je Sudsko vijeće.

Ovom presudom Sudsko vijeće Haškog tribunala prihvatilo je zahtjev Tužiteljstva koje je i tražilo da Tolimir do smrti ostane iza rešetaka, jer je, kako je konstatirano, proveo zapovijed predsjednika RS-a Radovana Karadžića i generala Mladića da svi vojno sposobni Bošnjaci iz Srebrenice budu ubijeni. S druge strane, Tolimir je tvrdio da takve zapovijedi nikad nije bilo.