U poslovnoj zoni Šopot pokraj Benkovca početkom iduće godine trebala bi početi gradnja dvaju značajnih proizvodnih objekata - male termoelektrane te tvornice drvenih peleta, odnosno biogoriva. Sirovina za oba pogona je drvna biomasa, dakle, ne samo balvani, nego i drvni otpad.

Investitor je zagrebačka tvrtka "Strateški plan" d.o.o., koja je još prije četiri godine u zoni Šopot kupila više od pola raspoloživog terena, ukupno 37 hektara. Otada se pripremaju projekti i dozvole i sad je sve u završnoj fazi. Istovjetan projekt realizira se i na području Županje.

- Već četiri godine pripremamo realizaciju ovih projekata u Benkovcu i vjerujem da ćemo vrlo skoro dobiti građevinsku dozvolu za gradnju energane snage 4,4 megavata, a potom i za gradnju tvornice drvenih peleta. Sa "Šumskom biomasom", tvrtkom "Hrvatskih šuma", naša tvrtka "Drvna biomasa" iz Brinja ima ugovor za iveranje drvne mase - kaže Tamara Kelava, direktorica u "Strateškom planu".

Finska tehnologija

Energana na biomasu proizvodila bi struju koja bi se prodavala HEP-u, dok bi proizvedena toplina najvećim dijelom služila u proizvodnji peleta na susjednoj parceli.

Prema studiji koja je upravo u postupku dobivanja ekološke dozvole u Ministarstvu zaštite okoliša, predviđeno je da će se za proizvodnju trošiti 80 tisuća prostornih metara drva, te da će se proizvoditi 48 tisuća prostornih metara peleta, upakiranih u PVC foliju težine po 15 kilograma.

- S radovima na energani trebali bismo početi u proljeće, a potom i na gradnji tvornica peleta. Radi se po najsuvremenijoj finskoj tehnologiji, a kad obje tvornice budu gotove, tu će raditi 30-ak ljudi. U oba projekta uložit će se oko 26 milijuna eura - kaže Tamara Kelava.

U neposrednoj blizini norveški je "Verdispar" pripremao gradnju svog logističkog centra (skladišta i trgovački centar), ali suradnja sa "Strateškim planom" nije predviđena. Tko je strateški partner "Strateškom planu", nismo uspjeli doznati.

Nova radna mjesta

- Benkovcu je važno da se konačno jedan značajan proizvodni projekt počne realizirati jer smo sve terene u zoni Šopot već odavno prodali. Očekujemo da će gradnja energane i proizvodnje peleta konačno početi iduće godine, a to će značiti otvaranje novih radnih mjesta - kaže gradonačelnik Branko Kutija.