Lider opozicije Tomislav Karamarko priznao je na Novoj TV kako bi 'volio da ima pokoju lijepu riječ' za vladajuću koaliciju, no i potvrdio svoje izjave po kojima je godina dana kabineta Zorana Milanovića u Banskim dvorima - 'izgubljeno vrijeme'. 'Dosta paušalno su ušli u taj posao, po sistemu 'što bi bilo kad bi bilo'. Vlast ih je svakako iznenadila', rekao je Karamarko
Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u intervjuu za Novu TV podsjetio je kako je 'bilo jasno' da će do tada vladajuća stranka izgubiti izbore, no po njemu je 'apsurdno da se Kukuriku koalicija osam godina pripremala za vlast i došla potpuno nespremna'.

Smatra kako su u proteklih godinu dana nedostajale investicije i poticaj poduzetništvu, te ocjenjuje kako Vlada za svoje neuspjehe 'uvijek pronađe krivca', pa su to 'sada poduzetnici, prije su to bili sindikati, pa je to bila i opća situacija u svijetu i Europi'.

Za dijalog sa socijalnim partnerima Zoranu Milanoviću i njegovim ministrima predlaže da ne ulaze s 'dosta bahate i prepotentne pozicije'. 'Tvrdim da je ta prepotencija jedan stil sile i da time kompenziraju neznanje i nemoć u ovom momentu', smatra Karamarko.

Ustvrdio je i kako opozicija 'ne želi biti destruktivni', te i dodao kako HDZ 'želi da vladajući uspiju iz jednostavnog razloga, jer želi da mu djeca ostanu živjeti u Hrvatskoj'. O tome je li HDZ spreman preuzeti vlast u slučaju prijevremenih izbora, rekao je kako bi HDZ 'u kratkom roku sastavio kvalitetniju vladu'.

'Sigurno bi bolje pripremili Vladu, sigurno ne bismo došli na vlast i dijelili ratni plijen. U konačnici sam i iskusniji od njega u poslovima vođenja sustava i puno toga je prešlo preko mene kroz te poslove', tvrdi Karamarko.

Za često korištenje izraza 'drugovi i drugarice' u kritiziranju vlasti rekao je kako njegov 'izričaj nekad zna biti malo lepršav', te je za svoje političke suparnike rekao da su 'cijelo vrijeme u prošlosti'.

Ne misli da je u javnosti 'nevidljiv' kao šef oporbe, a za nedolazak u proračun u vrijeme rasprave o proračunu za iduću godinu priznao je kako je to bila 'jedna velika greška', doduše ne njegova, nego u dogovaranju termina potpisivanja sporazuma s HSP-om Dr Ante Starčević.

Na konstataciju da ga nema u Saboru naveo je kako je 'stranka devastirana' i da je 'za taj posao je potrebno biti na terenu'. 'Na žalost, do lokalnih izbora neću biti redovit u Saboru, dolazit ću na aktualna prijepodneva, dolazit ću na neke točke koje su bitne', najavio je.

Za slučaj plagiranja, prepisivanja ili kompilacija diplome Milijana Brkića rekao je kako se sve to 'jako napuhava'. 'Uopće nije utvrđeno da je to nekakav plagijat i da je on prepisao. Prema tome, stvar je doista napuhana i u političkom, i u medijskom smislu', ocijenio je Karamarko.

Na kraju, rekao je kako Brkićev odlazak iz Sabora 'nema apsolutno veze' s pričom o diplomi, nego je još prije izbora navodno dogovoreno da HDZ 'mora imati glavnog tajnika na terenu, na dispoziciji članovima'.