Među 35 kuhara, iz seniorske i juniorske reprezentacije, regionalnih reprezentacija i individualaca, su i Zadrani Tomislav Karamarko i Šime Vučetić

Kulinarska olimpijada otpočela je u njemačkom gradu Erfurtu, a traje od 5. do 10. listopada, a među onima koji će braniti hrvatsku kulinarsku slavu su i Tomislav Karamarko i Šime Vučetić iz Zadra, djelatnici grupacije Falkensteiner.

Kulinarska olimpijada, kao i ona sportska, održava se svake četiri godine. Po drugi put će na ovom središnjem svjetskom okupljanju struke nastupiti i hrvatska reprezentacija seniora, a prvi put će nas na međunarodnoj sceni predstavljati i junorski tim.

Ove godine reprezentativci su se marljivo pripremali, a dio smo priprema pratili i na Punta Skali, a kako bi nadmašili dosadašnji najbolji rezultat. Do sad su održani brojni treninzi u kabinetu Hrvatskog kuharskog saveza u hotelu Trakošćan pod vodstvom predsjednika saveza Damira Crlenog te paskom izbornika Marinka Jurešića i pod budnim okom pomoćnika Grozdane Bohorč i Marije Kuzminski.

U srijedu 3. listopada, hrvatska kuharska delegacija od 35 kuhara i slastičara krenula je u Njemačku.

Na Kulinarskoj olimpijadi očekuje se sudjelovanje oko 2000 kuhara i slastičara iz brojnih nacionalnih, regionalnih i vojnih seniorskih i juniorskih reprezentacija, te kuhara koji će nastupati pojedinačno. Obje Hrvatske kulinarske reprezentacije imat će zadatak pripremiti hladni stol s preko 30 različitih jela, te meni od 3 slijeda, sve za po 110 osoba.

Reprezentativce je po pokazanom na dosada održanim natjecanjima Državnog prvenstva kuhara i slastičara te Hrvatskog kuharskog kupa odredio i uvježbavao izbornik Marinko Jurešić te seniorsku reprezentaciju čine Tomislav Karamarko, Anđelko Levanić, Slađana Herman, Šime Vučetić, Tomislav Hruban i Rafaela Mihatović; a juniorsku Franjo Copak, Pavao Pudić, Damnjan Draganić, Stela Metković, Zoran Turina i Jasmin Kujundžić.

Uz juniorsku i seniorsku reprezentaciju nastupit će i regionalni tim grada Zagreba, Međimurske, Varaždinske i Istarske županije te nekoliko kuhara koji će samostalno sudjelovati u individualnim kategorijama.

Smisao i svrha Kulinarske olimpijade je prvenstveno promocija kulinarstva širom svijeta. Održavanjem takvim natjecanja potiče se konkurentnost kuhara i razvoj svjetskog kulinarstva.

Kriteriji natjecanja su vrlo strogi. Suci striktno paze na svaku sitnicu, od pripreme radne površine, osobne prezentacije kuhara, organizacijskih sposobnosti, higijenskih navika, iskoristivosti namirnica do načina pripreme i tehničkih vještina. A tek onda dolazimo do gotovog tanjura i pripremljenog jela kad će suci ocijeniti vizualnu privlačnost jela, kompoziciju, koloristiku, čistoću rada, ujednačenost svih tanjura, a tek onda sklad okusa, temperaturu, teksturu, nutricionizam jela itd.