Srbija je na korak do odluke da, drugi put zaredom u zadnje dvije godine, zabrani Paradu ponosa, zakazanu za 6. listopada u Beogradu, a pojedini beogradski mediji tvrde u utorak da je o zabrani neslužbeno već odlučeno u Ministarstvu unutarnjih poslova Srbije.

Kako se neslužbeno doznaje, diplomatskim predstavništvima nekoliko vodećih zapadnih država u Beogradu već je najavljeno da bi Parada ponosa mogla biti zabranjena.

Zabranu Parade od vlade je u utorak javno zatražio i predsjednik Jedinstvene Srbije (JS) i zastupnik u državnom parlamentu Dragan Marković Palma, nazivajući tu manifestaciju »paradom srama i udarom na obitelj i Srpsku pravoslavnu crkvu«. Marković, koalicijski partner socijalista srbijanskog premijera Ivice Dačića, u utorak je na tiskovnoj konferenciji u Beogradu priopćio kako je premijera Dačića, koji je ujedno i ministar policije, »kao čovjeka zamolio da ne dopusti održavanje šetnje«.

Dačić je ranije u u intervjuu nacionalnoj televiziji najavio kako je »na temelju sigurnosnih procjena moguće očekivati« zabranu Parade ponosa i podsjetio da je u sukobima policije i huligana prije dvije godine koji su se protivili Paradi ponosa ozlijeđeno više od 100 osoba. »Ako netko smatra da je Parada ulaznica u EU, evo sutra ćemo sve organizirati, po cijenu da dođe do velikih sukoba. Ali, ako je to cijena za nešto što će biti za 10 godina... Srbija ima mnogo važnijih problema«, istaknuo je Dačić inzistirajući na stajalištu da u raspravama o Paradi ponosa »nije riječ o ljudskim pravima već o sigurnosti ljudi«. Dačić je također kazao kako se »vlada neće baviti ovom temom« te da će »ministarstvo unutarnjih poslova donijeti odluku hoće li šetnja biti zabranjena«. »Ni o čemu drugom se ne odlučuje.

Policija i MUP će zabraniti taj skup ako procijene da postoje sigurnosni rizici, kao i sve skupove toga dana«, istaknuo je srbijanski premijer.

Zahtjevu za zabranu gay parade danas se pridružio i konzervativno-nacionalistički pokret »Dveri«, koji je već ranije od predsjednika i premijera zatražio da se ograde od Parade i pridruže građanima koji se protive održavanju ove manifestacije.

Organizatori Parade ponosa najavili su da »neće sjediti prekriženih ruku« bude li ova manifestacija zabranjena, ne navodeći kako će konkretno reagirati.

Istodobno, nevladine udruge u Srbiji zatražile su od srbijanske vlade i zemalja članica Europske unije da »osiguraju poštivanje prava na slobodu okupljanja u Srbiji«.

Parada ponosa u Srbiji je nekoliko puta planirana od 2001. godine, ali do 2010. nijedan pokušaj organiziranja nije uspio. Prva parada 2001. završila je batinanjem sudionika na koje su nasrnuli huligani i članovi ekstremističkih i desničarskih udruga.

Organizatori su 2004. godine otkazali šetnju nakon nemira i paljenja džamija u Nišu i Beogradu, a 2009. zbog toga što organizatori nisu prihvatili preporuku policije da se okupe na sigurnijoj lokaciji. Parada ponosa ipak je održana 10. listopada 2010. godine, ali su tog dana sukobi policije i protivnika Pridea okončani u krvi. U napadima huligana na policiju ozlijeđeno je više od 150 osoba, među kojima 132 policajca.

Prošle je godine zbog sigurnosnih razloga Pride i sve druge skupove zakazane istoga dana zabranilo ministarstvo unutarnjih poslova koje je tada, kao i danas, vodio sadašnji premijer Ivica Dačić.