Spektakularan prolazak Venere između Zemlje i Sunca koji se očekuje u srijedu biti će prizor za pamćenje - no da biste ga pogledati morat ćete uraniti, jer će s naših prostora biti vidljiv u zoru, javlja The Guardian. Ako, pak, odlučite ostati u krevetu, moglo bi vam biti žao, jer će se druga priliku za promatrane Venerinog tranzita pružiti tek 2117. godine.

Riječ je o rijetkoj astronomskoj pojavi koja se događa u pravilnim intervalima - između prvog i drugog prolaska prođe osam godin, a između naredna dva čak stotinu. Oni koji se u srijedu potrude ustati rano moći će vidjeti Veneru u vidu male crne točke koja lagano prelazi ispred Sunca.

Posljednji Venerin prolaz između Zemlje i Sunca dogodio se 2004. godine, a prije toga su zabilježeni tranziti 1761. i 1769. te 1874. i 1882. godine.

Venerino putovanje između Zemlje i Sunda trajat će nešto manje od sedam sati, a vidjet će se iz istočne Europe i Skandinavije, istočne Afrike, Južne Amerike, Aljaske, Novog Zelanda, Australije i Azije, javlja The Guardian.