Autobus pun belgijskih turista zabio se noćas u zid tunela u švicarskom Valaisu pri čemu je poginulo 28 ljudi, od čega 22 djeteta, objavila je tamošnja policija, a prenosi Reuters.

- Bilo je mračno, osjetila sam snažan udarac. Sjedala su letjela okolo, zaglavila sam se između dva sjedala - ispričala je 12-godišnja djevojčica kojoj su slomljeni ruka i noga, prenosi Blick.

Autobus u kojem su bila 52 putnika, većinom školska djeca stara oko 12 godina iz Lommela i Heverleea, vraćao se iz skijaškog kampa Val d'Anniviers. Svi ozlijeđeni odmah su vozilima hitne pomoći i helikopterima prebačeni u nekoliko obližnjih bolnica. U bolnicama su s ozljedama, od kojih su neke teške, zadržana još 24 djeteta, priopćeno je iz policije.

 

 

Nesreća se dogodila sinoć oko 21 sat, a na mjestu nesreće interveniralo je 15 liječnika, 30 policajaca, 60 vatrogasaca, 100 djelatnika saniteta i tri psihologa. Intervencija je trajala više od 8 sati, a 12 ambulantnih vozila i osam helikoptera prevozilo je ozlijeđene. Neki su spasitelji po dolasku na mjesto nesreće zaplakali.

Dva vozača autobusa također su poginula u nesreći.

Ograničenje brzine na mjestu nesreće je 100 kilometara na sat. Uzrok nesreće još nije poznat, a pretpostavlja se da posrijedi nije umor vozača, tim više što se dogodila nedugo nakon što je autobus krenuo, piše DH.be. Vozilo je posljednje generacije i gotovo pa novo, a kompanija kojoj pripada, Top Tours na glasu je kao sigurna i specijalizirana je za putovanja vezana uz zimske sportove, a belgijski ministar prometa Melchior Wathelet rekao je kako su svi propisi o odmaranju vozača između vožnji poštivani.

- Vozači su stigli noć prije, a dan prije polaska su se odmarali - rekao je Wathelet.

"Tragičan dan za Belgiju"

Dva belgijska vojna zrakoplova prevozit će obitelji stradalih i ozlijeđenih tijekom dana u Švicarsku, a aktivirana je i telefonska linija za pomoć obiteljima. Obitelji se osjećaju nemoćno, rekao je biskup iz Lommela Patrick Hoogmartens.

- Nitko od roditelja ne zna što se točno dogodilo, je li njegovo djete pogođeno nesrećom ili ne - rekao je Hoogmartens.

- Ovo je tragičan dan za Belgiju - izjavio je belgijski premijer Elio di Rupo, koji bi također danas trebao stići u Švicarsku. kralj Albert rekao je kako su njegove misli uz žrtve i njihove obitelji.

Ukupno su tri autobusa prevozila djecu iz švicarskog skijaškog kampa, a preostala su dva vozila, koja su prevozila 80-ak osnovnoškolaca, jutros stigla u Belgiju. Djeca iz tih autobusa nisu svjedočila nesreći.

Ova je nesreća jedna od najgorih u Švicarskoj od 1982. godine, kada je 39 njemačkih turista poginulo u naletu vlaka na željezničkom prijelazu.