Presudom Općinskog građanskog suda u Zagrebu od 14. veljače ove godine, nakladnička kuća Europaress holding kažnjena je s 200.000 kuna koju mora isplatiti kao naknadu štete zbog nanesenih duševnih boli supružnicima Ljerki i Zvonimiru Hodaku, javlja portal Dnevno.hr.

Riječ je o tužbi koju su supružnici Hodak podnijeli još 2008. godine neposredno nakon svirepog ubojstva njihove kćeri zbog materijala objavljenog u EPH-ovom tjedniku Globus u kojem je 31. studenog spomenute godine preko čitave naslovnice objavljena fotomontaža pokojne Ivane Hodak kako sjedi u krilu generala Vladimira Zagorca, te koja je bila popraćena naslovom 'Tajna ljubav Zagorca i Ivane Hodak' te podnaslovom 'General i odvjetnikova kći bili su u vezi šest mjeseci'.

Faberove manipulacije

- Objavljene informacije su netočne te se njima na ružan način narušava dostojanstvo i ugled osobe koja je nedavno na brutalan način nevina ubijena i čiji je mladi život prekinut u 26. godini života, a koja je živjela uzorno i moralno. Stoga je objavom takvih laži, nepotkrijepljenih niti jednim relevantnim dokazom, kojom joj se imputira tajna veza s oženjenim muškarcem s dvoje malodobne djece te ujedno klijentom njezinog oca, prouzročena duševna bol tužiteljima, kao roditeljima osobe na koju se informacija odnosi, za koje je vrlo bolno svako oskvrnjivanje uspomene na njihovu tragično preminulu kći - stoji u obrazloženju presude koju potpisuje sutkinja Biserka Pavković, a u kojoj je između ostalog naznačeno da je taj članak zajedno sa fotomontažom 'ispod svakog kriterija profesionalnog, učtivog i pristojnog novinarskog nivoa', te da je EPH svjesnim i zlonamjernim iznošenjem uvredljivih neistina ostvario zaradu i to u popriličnom iznosu.

U ovom predmetu osim autora spomenutog članka Igora Alborghettija, koji je u to vrijeme bio i glavni urednik tjednika Globus, ispitani su i bivši ravnatelj policije Vladimir Faber te kriminalist Gojko Marinković koji je radio na slučaju ubojstva Ivane Hodak.

Alborghetti je prema iskazima danim na sudu prije objave spornog članka bio na vezi s Faberom.

Faber je naveo kako mu je Krunoslav Borovac, a prije nego li je Faber razgovarao s Alborghettijem, rekao da je dobio informaciju da će izaći članak o smjerovima istrage ubojstva Ive Pukanića u kojem se navodi da postoje tri verzije, odnosno tri smjera istrage, poveznica s tzv. bugarskom skupinom, da se spominje varijanta veze pokojne Ivane Hodak i generala Zagorca i treća skupina motiva vezana za privatni život pokojne Ivane i još nekih osoba iz kriminalnog miljea. Tada je policija, podsjetimo, intenzivno radila na vezi te bugarske skupine vezano uz na istragu ubojstva Ive Pukanića.

- Oba svjedoka navela su kako je Vladimiru Faberu bilo bitno da se ne objavi informacija vezana uz bugarsku skupinu. Svjedok Faber čak navodi kako je o tome izvijestio ministra kako bi se pokušalo zaustaviti plasiranje informacije o bugarskoj skupini u javnost. Također oba od navedenih svjedoka navode da je svjedok Faber bio iznenađen saznanjima svjedoka Alborghettija. Svjedok Alborghetti navodi da mu je Vladimir Faber potvrdio točnost informacije o navodnoj vezi Ivane Hodak i Vladimira Zagorca na način da je rekao: 'Da to je istina, mi 'radimo Zagija' i po tom osnovu' te je jedan od smjerova istrage bio motiv osobne osvete', dok svjedok Faber navodi kako mu je rekao da 'priča pije vodu', te potvrdio da oni rade i po preostale dvije verzije smjerova istrage. Time je svjedok Faber potvrdio da je veza između pokojne Ivana Hodak s generalom Zagorcem jedan od smjerova istrage, no istaknuo je više puta tijekom iskaza da mu je primarni cilj bio spriječiti da poveznica s bugarskom vezom izađe u javnost - zaključila je sutkinja Pavković uz obrazloženje kako je Alborghetti, kao profesionalan novinar, mogao procijeniti da se radi o manipuliranju od strane svjedoka Fabera, te potvrđivanju jedne informacije kako bi se na taj način spriječilo objavljivanje druge. Slijedom toga, zaključila je sutkinja, autor članka je trebao prije objave informaciju dodatno provjeriti.

Izvor blizak Vladi

U prilog tvrdnji da je riječ o neosnovanim indicijama kada je u pitanju veza Ivane Hodak i Vladimira Zagorca iskazao je i inspektor Marinković, koji je potvrdio da su postojale tek slabe naznake određene komunikacije između njih dvoje, ali koje ni u kojem slučaju nisu mogle potvrditi da je među njima postojala romantična veza.

U konačnici je Alborghetti otkrio i prvi izvor od kojeg je doznao inicijalnu informaciju, a riječ je o Marku Cigoju, njegovom kolegi i bivšem glavnom uredniku ugaslog tjednika Arena.

- Cigoj mi je rekao da iza ubojstva Pukanića stoji takozvana bugarska skupina te je naveo njihova imena, a vezano za pokojnu Ivanu Hodak rekao mi je da je dobio informaciju da je u intimnoj, odnosno ljubavnoj vezi sa Zagorcem i da je tu informaciju provjerio kod jednog izvora bliskog Hrvatskoj vladi - ispričao je na sudu Alborghetti, međutim, nije htio otkriti koji izvor blizak Vladi je posrijedi.

Gotovo istovremeno poništena je i oslobađajuća presuda protiv Igora Alborghettija u kaznenom postupku koji su također zbog istog članka i naslovnice podnijeli supružnici Hodak, te će se novinaru EPH ponovno suditi zbog klevete.

Od obitelji Hodak saznajemo kako će novac od sudskih presuda donirati u humanitarne svrhe Zakladi Ivane Hodak.