U Švicarskoj bi iduće godine mogla nastupiti recesija jer snažan franak dodatno koči gospodarski zamah, upozorio je dužnosnik tamošnjeg ministarstva gospodarstva (SECO). Tehnička recesija je moguća, kazao je Aymo Brunetti, čelnik odjela za ekonomsku politiku u SECO-u, u razgovoru za tamošnje televizijske podnevne vijesti.

Recesija se obično tumači kao dva uzastopna tromjesečja negativnog rasta.
Jučer je SECO objavio podatke o švicarskom BDP-u u trećem tromjesečju. Riječ je o najslabijem gospodarskom rastu u protekle dvije godine zbog snažnog franka koji pogađa izvoz te alpske države.

Realni BDP u trećem je tromjesečju tako porastao samo 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. Na godišnjoj razini gospodarstvo je poraslo za 1,3 posto, objavilo je ministarstvo gospodarstva.

Među razlozima usporavanja rasta navodi se pad izvoza. Izvoz roba u trećem tromjesečju pao je za 0,9 posto u odnosu na drugo tromjesečje, dok je izvoz usluga smanjen za 2,7 posto, pokazuju najnoviji podaci.

Švicarska središnja banka početkom je rujna fiksirala tečaj na razini od 1,2 franka za euro kako bi suzbila deflatorne prijetnje i pomogla izvoznicima. Na sastanku sredinom prosinca razmotrit će mjere monetarne politike, a trebala bi objaviti i prve procjene gospodarskog rasta u idućoj godini, prenosi Hina.