ZADAR- Bolje poznajete mene i moje djelo nego što sam sebe poznajem, ali sada sam i ja sebi puno jasniji. Da sam mlađi bio bi još bolji nego što se prikazali da jesam, u svom je stilu to rekao prof. dr Esad Ćimić na promociji zbornika „U čast Esadu Ćimiću", koji je dobio počast da bude prvi među sveučilišnim profesorima kojima će Sveučilište u Zadru darovati slavljeničko slovo.
Tako je zbornik nazvao prof.dr Vjeran Katunarić, koji zbog bolesti nije mogao biti na promociji. A nju nije dočekao urednik prof. dr. Nikola Skledar koji je preminuo dva dana prije nego li knjiga izašla iz tiska. - Kao da ga je netko ukrao pa će ga vratiti, tim je riječima svoju imaginaciju sa suzama izrazio prof. Ćimić, njegov najbolji prijatelj i prvi suradnik.
Osnivač studija sociologije u Zadru, utemeljitelj sociologije religije i nositelj nagrada za životno djelo Grada Zadra, professor emeritus Ćimić  bio je ganut i sa svime što su izrekli predstavljači zbornika o njemu: mr. Ratko Čorić, dr. Mislav Kukoč i dr Mladen Labus.
Jedinom što mu se nije svidjelo je što ga neki službeno tretiraju kao profesora u miru. Ja sam nemiran duh, najavio je dr. Ćimić, autor 10 knjiga, još žive riječi i djela, kojima će, nada se obilježiti i svoj 90.rođendan.
Poručivši mladim znanstvenicima da se klone pozitivizma u istraživanjima i analizi društva, sve koji su ga pomno pratili u sveučilišnoj dvorani, iznenadio je svojom lucidnošću, jer opasku o hrvatskom jalu, koju je želio prenijeti na hercegovački način, bez ikakvog lupanja po čelu zaborava, elegantno je svoje izlaganje zavšio anegdotom o  jalu i publici darovao osmijeh za kraja.
To je tek djelić njegove osebujne ličnosti o kojoj su s iskrenim divljenjem govorili promotori zbornika. Prof. dr. Esad Ćimić, koji još drži ispite na zadarskoj sociologiji.U povodu promocije zbornika i svog 80. rođendana još je jednom zahvalio Zadru, koji ga je takoreći s ulice primio i omogućio mu da stvara i da se razvija kao znanstvenik i nastavnik. Ključnu ulogu za njegov dolazak u Zadar, nakon što su ga politički izopačili u Sarajevu, u tome je imao Miroslav Krleža. Profesor Ćimić, rođen u Mostaru 1931. godine, Zadar je proglasio svojim drugim zavičajem.