Legendarni Samostalni škabrnjski bataljun u ponedjeljak će točno u podne predsjednik države i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović na temelju ustavnih ovlasti odlikovati Redom kneza Domagoja s ogrlicom.

Tjedan dana do jubilarne 20. godišnjice ustrojavanja Samostalnog škabrnjskog bataljuna (5. rujna. 1991.), koji je tijekom Domovinskog rata itekako zasluženo stekao naziv legendarni, škabrnjski su branitelji napokon dočekali prvo državno odličje za ratne zasluge Republike Hrvatske, prvo javno priznavanje te svojevrsnu ljudsku i braniteljsku satisfakciju.

Kroz bataljun prošlo oko 2.500 branitelja

- Prije 20 godina Škabrnja i Hrvatska bili su izloženi brutalnoj agresiji, a škabrnjski branitelji nadljudskim snagama su branili selo napadnuto s moćnom vojnom tehnikom postrojbi bivše JNA, pripadnicima vojnih i paravojnih srpskih odmetničkih postrojbi. Krvavi pohod na žene, djecu i starce kulminira 18. i 19. studenoga masakrom u Škabrnji i Nadinu, rekao je Marko Miljanić, prvi ratni zapovjednik Samostalnog škabrnjskog bataljuna.

Po zapovijedi zapovjednika Sektora Zadar početkom 1992. godine osniva se 159. brigada HV-a. Samostalni škabrnjski bataljun, podsjeća Miljanić, tada je ustrojen kao 1. bojna 159. brigade.

- Kroz bataljun je prošlo oko 2.500 branitelja. Imali smo 60 poginulih, 150 ranjenih i 20 zarobljenih branitelja. Imamo pravo ne samo na tugu, nego i na ponos zbog svojih dostignuća. Tijekom ratnog djelovanja zarobili smo 80 neprijateljskih vojnika, među njima i dva oficira bivše JNA, nabrajao je Miljanić.

Škabrnjske ubojice još su uvijek na slobodi. Svojevrsno olakšanje Škabrnjanima bi stiglo tek kada kazne, uz nalogodavce, stignu i sve izvršitelje.

- Samostalni škabrnjski bataljun je ponos Škabrnje i domovine. Da nije bilo hrvatskih vitezova i njihove žrtve, nikad ne bi bilo slobode i hrvatske neovisnosti, poručio je Miljanić ističući kako Škabrnja i Hrvatska ne smiju pokazivati mržnju, ali da nikad ne smiju zaboraviti tko je zločin počinio ujedinjen ispod zvijezde petokrake i četničke kokarde.

Predsjednikovo obećanje

Obećanje predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića tijekom obilježavanja prošlogodišnje 19. obljetnice stradanja Škabrnje i Nadina, 18. studenog 2010., dano na zajedničkom sastanku s premijerkom Jadrankom Kosor u zgradi Općine Škabrnja, današnjom dodjelom javnog priznanja je ispunjeno. Samostalni škabrnjski bataljun i službeno je priznat.

- Bio je to prvi dolazak u Škabrnju predsjednika i premijerke od uspostave samostalne i neovisne Republike Hrvatske, koji su tom prigodom nazočili na središnjem komemoracijskom skupu i odavanju počasti poginulim hrvatskim vitezovima i civilima u ovom ravnokotarskom selu heroju. Dotad su u Škabrnju na obilježavanju ovog srbočetničkog zločina nazočili i na druge svečanosti dolazili tek njihovi izaslanici, navodi Marko Miljanić.

Danas točno u podne na Pantovčaku, nakon što predsjednik Republike Hrvatske primi Nikolu Popovskog, ministra vanjskih poslova Republike Makedonije, pored Ive Josipovića i načelnika Glavnog stožera OS RH, generala pukovnika Drage Lovrića, na svečanosti dodjele odlikovanja Reda kneza Domagoja s ogrlicom, nazočit će ratni zapovjednici Marko Miljanić i Željko Kurtov Buš, svi zapovjednici vodova i satnija, načelnik Luka Škara, donačelnik Damir Gurlica te predsjednik općinskog UHDDR-a Zoran Gurlica.

Škabrnjani na redu nakon 13.100 odlikovanja

Za vrijeme prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana od 1992., kada je donesen prvi Zakon o odlikovanjima i priznanjima, do kraja 1999., dodijeljeno je 11.928 odlikovanja, od najvišeg Velereda kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom do 17. po redu Spomenice domovinskog rata i 18. po redu Spomenice domovinske zahvalnosti. Nakon Tuđmanove smrti, između 2000. i 2005. godine, dodijeljeno je znatno manje odlikovanja, 772. Ipak, iako je bivši predsjednik Stjepan Mesić odlikovao znatno manje ljudi, hrvatskih i stranih državljana te postrojbi, češće je posezao za onim najvišim, Kralja Tomislava. Samo u prvom petogodišnjem mandatu ih je podijelio 14, dok ih je Tuđman u osam godina dao isto toliko, osam.

Ured predsjednika RH u 2010. je dodijelio 367 odlikovanja i priznanja. Od početka ožujka do kraja protekle godine Ivo Josipović uručio je 323 odlikovanja, dok ih je njegov prethodnik Mesić pred odlaskom, u prva dva mjeseca protekle godine, uručio 44.

Red kneza Domagoja s ogrlicom

Red kneza Domagoja s ogrlicom je odlikovanje Republike Hrvatske koje zauzima sedmo u slijedu od sveukupno 18 hrvatskih odlikovanja. Red je ustanovljen 10. ožujka 1995. godine.

Red kneza Domagoja s ogrlicom dodjeljuje se hrvatskim i stranim državljanima te postrojbama i drugim ustrojstvenim jedinicama Oružanih snaga Republike Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti ili u iznimnim okolnostima u miru.