Zbog utaje poreza od gotovo dva milijuna kuna u utorak je kazneno prijavljen Tino Herenda (47), dogradonačelnik Paga i nezavisni vijećnik paškog gradskog vijeća.

Policija ga sumnjiči da je kao vlasnik uslužnog obrta "Herenda" registriranog na njegovo, ali i ime njegove supruge Vesne, posredovao u kupoprodaji zemljišta, te da je umjesto stvarno ostvarenog primitka od preko 10 milijuna kuna, u poslovnim knjigama obrta lažno prikazao primitak od svega 36 tisuća kuna. Na taj način Herenda je izbjegao platiti porez na dodanu vrijednost za 2008. godinu u iznosu od ukupno 1.913.555,61 kuna, čime je, kažu u policiji, za isti iznos oštetio proračun Republike Hrvatske.

- Zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo utaje poreza i drugih davanja, te povredu obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, 47-godišnjak je kazneno prijavljen - izvjestili su iz PU zadarske.

Tino Herenda nije danas htio komentirati dva milijuna "teške" malverzacije za koje je prijavljen nakon višemjesečne istrage koju su nad njim provodili policajci Odjela kriminaliteta PU zadarske, a gradonačelnik Ante Fabijanića kojega je ova vijest zatekla na službenom putu samo je kratko prokomentirao kako je iznenađen i zatečen.

- Vijest sam čuo iz medija tako da zaista ništa ne mogu komentirati prije nego se bolje informiram i vidim o čemu je zapravo riječ - rekao je Fabijanić koji nije mogao ništa više reći niti o eventualnim posljedicama ove prijave na političku karijeru njegova zamjenika.

Iz neslužbenih izvora, međutim doznajemo kako se cijela priča povezuje s mega projektom „Kanal Grad Pag - Košljun" vrijednim nekoliko desetaka milijuna eura. Riječ je o 6,5 kilometara dugom kanalu koji bi povezao grad Pag i prirodnu luku Košljun, gdje se kao investitor pojavljuje zagrebačka tvrtka "Moreuz" s početnim kapitalom od svega 20 tisuća kuna, a čiji je osnivač Želimir Dodder te ovlaštena osoba Ivica Paradžik, njegov sin.

A upravo se Paradžik prošle godine na skupu mještana i paških vlasti, sazvanom zbog spomenutog megalomanskog projekta, spominjao kao poveznica između Herende i Doddera. Tijekom žustre višestane rasprave mještani su tada među ostalim Herendu pitali je li on Dodderov zaposlenik, no on je odgovorio kako s njim nema veze, priznajući međutim da je nekoliko godina bio direktor poduzeća u vlasništvu njegova sina. Herendu su mještani pitali i tko je vlasnik automobila koji vozi, odnosno je li istina da je taj automobil u vlasništvu Siniše Subotića (koji se također povezuje s Dodderom op.a.), na što je on odgovorio kako je istina da je automobil ranije bio Subotićev, no da je sada njegov.