U akciji zauzimanja graničnih prijelaza Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova, prema Srbiji, kosovska je policija noćas zauzela GP Brnjak. Lokalni Srbi spriječili su je da preuzme i GP Jarinje. Došlo je i do sukoba.

Samo nekoliko sati pošto je izgledalo da je postignut dogovor predstavnika Vlade Srbije, komande KFOR-a i vlasti u Prištini o povlačenju kosovskih specijalaca sa prijelaza Brnjak, došlo je do pucnjave u mjestu Varage. Za sada nije jasno tko je na koga otvorio vatru. U pucnjavi je teže ranjen pripadnik kosovske policije. Lokalni radio prenosi kako je ozlijeđeno i troje Srba.

Beograd očekuje da će se kosovska policija povući s graničnih prijelaza koje je zauzela i da će se kriza riješiti. Izjavio je to srbijanski dužnosnik Borislav Stefanović. On je u Leposaviću razgovarao sa zapovjednikom KFOR-a i zapovjednikom kosovske specijalne postrojbe.

Kosovska vlada zabranila je uvoz robe iz Srbije, kao odgovor Beogradu koji ne priznaje pečat kosovske carine i sprječava izvoz robe s Kosova u Srbiju. Brnjak i Jarinje kontrolirao je EULEX. Mediji navode da nije provodio zabranu uvoza iz Srbije.

NATO je objavio kako je povećao stupanj pripravnosti, kako bi bio u stanju zajamčiti sigurnost. Europska unija nije odobrila ovu inicijativu Prištine, koja je učinjena bez konzultacija s Eulexom.