Ne želim ostati upamćen kao gradonačelnik koji nije napravio ništa za grad Split i zato mislim da je odlična stvar da na Marjanu izgradimo veliki spomenik Isusu koji bi bio turistička atrakcija, novo svetište gdje bi dolazili vjernici sa svih strana... Mi smo ipak katolički grad i katolička država - kazao je za ‘Slobodnu Dalmaciju' splitski gradonačelnik Željko Kerum, dan nakon što je najavio gradnju najvećeg kipa Isusa na svijetu po uzoru na brazilski Rio, te time šokirao veći dio javnosti, ali i svoje političke oponente. Kerum nam je priznao kako je to njegova ideja, te da će prepustiti građanima odluku hoće li se uopće ići u realizaciju.

 

- Uopće se ne šalim kada pričam o ovom projektu, međutim mora se poštovati volja građana. Ukoliko oni to žele, napravit ćemo spomenik. Bez njihove podrške ova ideja nema smisla.

- Inače, od kada sam najavio mogućnost da na Marjanu napravimo spomenik Isusu dobio sam brojne poruke podrške. Ljudi zovu i nude financijsku pomoć, tako da vjerujem da većina Splićana ne bi imala ništa protiv ove inicijative.

- Stariji sugrađani znaju da je na vrhu Marjana prije sto godina bio postavljen križ, no onda su došle neke nove vlasti, pa Tito, i on je nestao. Naravno, Komisija za imenovanje ulica, trgova i spomenika prije bilo kakve odluke će donijeti svoje mišljenje, raspravljat ćemo o ovome, a nakon toga bi projekt išao na natječaj. Što se financija tiče, one nisu problem. Spomenik Isusu bi financirali donatori i projekt grad ne bi stajao ni kune - tvrdi Kerum.

Na optužbe gradske oporbe kako je Isus na Marjanu tek politički trik prije parlamentarnih izbora na koje će izaći sa svojom strankom, Kerum je odgovorio kako je "štuf politike", te da to nije razlog zašto se upustio u projekt.

- Nije ovo nikakvo politiziranje niti tražim glasove kako bi došao u Sabor. Želim da se nešto dobro dogodi u gradu. Građani su, naravno, oprezni jer i oni razmišljaju je li sve ovo neki moj trik. Tvrdim da nije i ponavljam da želim da me se upamti kao nekoga tko je napravio nešto za grad, a onda mogu i napustiti politiku - poručio je splitski gradonačelnik.

S druge strane, Kerumova ideja i sama pomisao kako bi se nad Marjanom jednog dana mogao nadviti kip Isusa, i to najveći na svijetu, zgrozila je opozociju u Splitu.

- Riječ je o ekstremnom politiziranju na vrlo neukusan način i prijedlog je vezan isključivo za predstojeće izbore. On u dvije godine manadata nije napravio ništa, nema nikakvih rezultata i sada želi skrenuti pažnju javnosti na manje bitne stvari. Kada bi razmišljao kao on onda bi mu poručio da izgradi kip Gospe na ulazu u hotel "Marjan" - mišljenje je HNS-ovog gradskog vijećnika Joška Dvornika.

Slično razmišljaju i u SDP-u, a u svemu vide loš marketinški trik.

- Kerum pretjeruje i svojim izjavama vrijeđa vjernike i religiju. Očito je počeo gubiti kontrolu i da nije tužno bilo bi smješno. Sad i službeno možemo otvoriti "cirkus Split". Neka se ostavi gluposti i uhvati ozbiljnih stvari jer je grad u teškoj financijskoj situaciji. Možda bi najbolje bilo da da ostavku i spasi još ovo malo dostojanstva što je gradu preostalo - kazao je Ivo Baldasar, SDP-ov vijećnik.

Da ga je iznenadio Kerumov istup i najava gradnje najvećeg spomenika Isusu kojeg je svijet vidio, priznao nam je i HČSP-ovac Luka Podrug, inače vjerni gradonačelnikov partner u splitskoj vlasti.

- On je našu ideju o povratku križa na Marjan, koju je Komisija za imenovanje ulica, trgova i spomenika jednoglasno usvojila, malo razradio na svoj specifičan način. Naime, inicijativa, koju sam osobno pokrenuo, bila je da ponovno izgradimo križ na vrhu Marjana i o tome smo mnogo razgovarali. Naravno taj križ može biti Isus raširenih ruku koji bi iz daljine izledao kao križ, no o tome će odlučivati umjetnici. Ne mislim da će biti tolika senzacija kako se najavljuje - zaključio je na kraju Podrug.