Za dva dana, točnije 15. lipnja 2011. dogoditi će se potpuna pomrčina Mjeseca vidljiva iz naših krajeva, a udruge članice Hrvatskog astronomskog saveza organiziraju opažanja teleskopima diljem Hrvatske. Pomrčina počinje oko 18 sati i 24 minute po našem vremenu (točno vrijeme početka ovisi o mjestu opažanja) kada Mjesec ulazi u Zemljinu polusjenu. Prvi dio pomrčine (ulazak u Zemljinu polusjenu) neće biti vidljiv iz naših krajeva, a i inače ga je teško uočiti jer Mjesec još uvijek prima svjetlo direktno od Sunca.

 

Potpuna pomrčina će biti vidljiva iz naših krajeva. Mjesec počinje ulaziti u Zemljinu sjenu oko 20 sati i 22 minute (točno vrijeme ovisi o mjestu opažanja), a nekoliko minuta kasnije Mjesec će se pojaviti na istočnom horizontu. Oko 21 sat i 2 minute (točno vrijeme ovisi o mjestu opažanja), čitav će se Mjesec naći u zemljinoj sjeni i tu ostati do oko 23 sata i 2 minute. Mjesec će biti najtamniji oko 22 sata i 14 minuta. Za vrijeme potpune pomrčine, Mjesec je crvenkast/narančast, a dotična pojava se događa radi rasipanja i loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi (Zemljina atmosfera djeluje kao prizma) gdje crveni dio spektra sunčevog svjetla nastavlja i dalje obasjavati Mjesec u vrijeme potpune pomrčine.

Oko ponoći, Mjesec će potpuno izaći iz sjene, nakon čega će još oko sat vremena izlaziti iz teško primjetljive polusjene. Nešto prije jedan sat poslije pola noći, na nebu će svojim punim sjajem ponovno zablistati puni Mjesec.

Udruge članice Hrvatskog astronomskog saveza organiziraju javna opažanja pomrčine Mjeseca teleskopima u svojim mjestima kako slijedi:

 

 

U Zadru će to organizirati Astronomsko-astronautičko društvo Zadar na
Punti Bajlo (bivši kamp), u 21 sat.