Gradsko vijeće jučer je dalo zeleno svjetlo za podizanje kredita kod Zagrebačke banke koja se s nominalnom kamatnom stopom od 2,7 posto, odnosno 16,326.667,20 kuna na račun ukupnih kamata, pokazala najpovoljnijim kreditorom na nedavno raspisanom natječaju, točnije otvorenom postupku javne nabave za nabavu financijskih sredstava.

Vraćanje kredita kroz sedam godina

Na spomenuti postupak javne nabave, svoje ponude je dostavilo šest renomiranih poslovnih banaka, čiji se raspon nominalnih kamatnih stopa kretao od 2,7 do 4,7 posto. Prema pravilniku Ministarstva financija, kamate i glavnicu Grad Zadar će vraćati sedam godina, dakle do 2018. Glavnicu i kamate Grad Zadar otplaćivat će u godišnjim ratama i to prve i druge godine po 1,85 milijuna eura. Treće i četvrte godine godišnje će se vraćati po 2,5 milijuna eura, a posljednje tri po 3,2 milijuna kuna.

Pročelnica Upravnog vijeća za financije Grozdana Perić, podsjećajući na proceduru kojom je Grad Zadar još 2004. godine izdao obveznice pomoću kojih je izgrađeno zatvoreno bazensko plivalište i polivalentna dvorana na Višnjiku, navela je da obveza vraćanja glavnice od 18,5 milijuna eura na koju je Grad Zadar posljednjih sedam godina plaćao kamate Hypo Alpe Adria banci dospijeva 1. rujna ove godine. Iz tog razloga, išlo se na novo zaduženje, koje će Grad Zadar moći vraćati uz redovito podmirivanje ostalih obveza iz gradskog proračuna.

Novom zaduženju očekivano su se usprotivili oporbeni vijećnici, smatrajući da su se obveznice kao model financiranja izgradnje Sportskog centra Višnjik pokazale potpunim promašajem. Šime Vulelija, vijećnik iz redova SDP-a, istaknuo je kako sama činjenica da se novim zaduženjem, zatvara stari dug dovoljno govori kako financiranje Višnjika obveznicama nije bio najpametniji potez.

Iako se HNS-ov vijećnik Ivo Gregov složio da Zagrebačka banka nudi izrazito povoljne uvjete kreditiranja, on smatra da je Grad Zadar trebao reagirati mnogo ranije. Da Grad Zadar nije osigurao sredstva za vraćanje glavnice, kako kaže Gregov, upozoravala je godinama Državna revizija, na što se gradska vlast nije obazirala. Ovaj kredit se, kaže on, uzima prekasno.

Željka Predovana ugodno je iznenadila ponuda Zagrebačke banke, zbog čega smatra da je Grad Zadar odlično prošao prilikom podizanja novog kredita. No, vraćajući se unatrag, Predovan ističe da je cjelokupna investicija loše planirana te je kao takva neispravan potez.

Koju alternativu nudi SDP?

- Kredit je odličan, Grad Zadar je super prošao. No, pogledamo li u prošlost, nikako ne možemo reći da se model financiranja izgradnje Sportskog centra Višnjik pokazao kao ispravan potez. Ne mogu se planirati investicije koje te na kraju progutaju! S druge strane, s novim kreditom Grad Zadar je odlično prošao, uvjeti kreditiranja su odlični. SDP-ovci kažu da neće podržati podizanje kredita, no koja je alternativa, pitao je Predovan, konstatirajući kako druge alternative, u situaciji kakva jest, jednostavno nema.

Vijećnica SDP-a Omerka Šarić Frantin kazala je da nikad nije bila protiv gradnje Sportskog centra Višnjik, već načina na koji se gradilo to velebno zdanje. Šarić Frantin se ne može složiti niti s prioritetima gradske vlasti, smatrajući da su građani preskupo platili izgradnju Višnjika, što je i bila politička odluka HDZ-a.