ZADAR- Za 75 mjesta obilježenih za invalide konkurira 1 300 vlasnika oznaka invalidnosti koji se jedva međusobno poštuju, a još manje o mjestima za invalide računa vode ostali vozači.
Zbog tog problema koji se potencira u ljetnoj turističkoj gužvi, Udruga tjelesnih invalida pozvala je direktore Obala i lučice Antu Basiolija i Eduarda Duku te načelnika  postaje prometne policije Elvisa Perinčića da im pomognu.
Jer, invalidi ne mogu parkirati na svojim mjestima i obaviti svoje potrebe na Poluotoku, ali i na drugim gradskim lokacijama. Problem je što postoji razlika među invalidima, osobito onima koji imaju trajnu oduzetost donjih ekstremiteta. Vrlo često su žrtve nerazumijevanja i odbijanja pomoći od strane sugrađana, bez obzira na pravo koje im je zakonski dano. Ali policija nema pravo provjere oznake invalidnosti, koja može biti i predmet zlouporabe.
Pa se dogodi da sa svojim kolicima ne mogu iz vozila izaći istinski invalid jer mu vozač džipa koji ima oznaku invalida i normalno se kreće, nije ostavio dovoljno mjesta, ispričao je jedan od članova Udruge.


Znak se može i falsificirati, ali bi svi koji imaju rješenje i oznaku invalidnosti, trebali okrenuti poleđinu tog znaka na kojoj je identitet osobe. No, to nitko ne radi, jer ne želi da drugi vidi da je on bolestan, napomenuo je direktor Obale i lučica koji i sam posjeduje oznaku invalidnosti. 


Tranzitno parkirano mjesto, odnosno ograničeno vrijeme je jedino rješenje koje su ponudili iz Obale i lučica kako bi spriječili da neodgovorni vlasnici vozila s oznakom za invalide to mjesto koriste kao vlastitu garažu. No, kako ih kontrolirati, ostaje pitanje za razmišljanje u kratkom vremenu prije početka sezone. S tim da to rješenje treba odobriti i Gradsko vijeće napomenuo je Basioli.


Policija, koja štiti invalide, radit će to i nadalje, te kažnjavati one koje zauzimaju njihova mjesta i pravo na parkiranje, najavio je načlenik Perinčić. Tajnik udruge tjelesnih invalida Filip Jadrijev još je jednom apelirao na zaštitu njihovih šest mjesta koja su im dodijeljena kao pristup onima koji rade i onima koji trebaju udrugu.