Studentsko savjetovalište Sveučilišta u Zadru sudjeluje u međunarodnom projektu u sklopu kojeg  je Sveučilište dobilo računalnu opremu za slijepe i slabovidne osobe i program J.A.W.S. (Job Access With Speech).

To je program koji omogućava čitanje teksta sa zaslona računala u operativnom sustavu Windows, a prilagođen je hrvatskom jeziku; uključuje integrirani sintetizator glasa i čitač Brailleovog pisma.


Kako na zadarskom Sveučilištu trenutačno nema studenata s oštećenjima vida, a radi se o izuzetno korisnoj i vrijednoj opremi koja može biti od značajne pomoći ne samo osobama studentske dobi, već i djeci i mladima (možda budućim studentima Sveučilišta) te starijim osobama, Sveučilište je želi učiniti dostupnom široj zajednici. Sveučilište, stoga, opremu ustupa Gradskoj knjižnici Zadar koja će je dati na korištenje slijepim i slabovidnim osobama, omogućiti edukaciju osoba koje će raditi sa slijepim i slabovidnim osobama te realizirati animacijsko-edukativne programe za slijepe i slabovidne osobe.

Svečanoj primopredaji i demonstraciji rada na opremi za slijepe i slabovidne u ponedjeljak će prisustovati predstavnici Sveučilišta u Zadru, Gradske knjižnice Zadar, Udruge slijepih Zadarske županije i institucija koja rade sa slijepim i slabovidnim osobama.