NOVI SAD - Policija u Bačkoj Palanci odredila je zadržavanje Nenadu P. (32) iz Neština zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo uništenje i oštećenje tuđe stvari. Tereti ga se da je namjerno izazvao požar u Rimokatoličkoj crkvi u Neštinu u Vojvodini, javila je Radio-televizija Vojvodine. Portal Srijemske biskupije donosi više detalja o ovom događaju pa kaže da je policiji prijavljeno kako je u noći s 2. na 3. veljače netko provalio u crkvu Svete Ane i podmetnuo požar.

- Prema izjavi župnika u Čereviću, koji upravlja filijalom Neštin, požar je započeo u sakristiji crkve gdje je izgorio sav crkveni inventar i proširio se u svetište do oltara. Provala na glavna crkvena vrata i požar se ponovio sljedeće noći između 3. na 4. veljače kada je zapaljen oltar i propovjedaonica u crkvi, koji su zajedno s drugim crkvenim inventarom potpuno izgorjeli - navodi portal Srijemske biskupije.
Neštin u općini Bačka Palanka je rodno mjesto Ivana Burika, svećenika ubijenog u listopadu 1991. u Tovarniku gdje je godinama bio župnik. U Neštinu, gdje je 10 posto Hrvata, proveo je dječaštvo i služio mladu misu.

Crkva Svete Ane u Neštinu gorjela je i 15. lipnja 1997. kada je također netko podmetnuo požar.