Danas će iz cijele će Hrvatske biti vidljiva spektakularna pomrčina Sunca koja će trajati oko tri sata, a vrhunac će joj biti oko 9 sati kada će Mjesec zaklanjati tri četvrtine Sunca. Djelomična pomrčina iz Zadra može se vidjeti i u ovim trenucima. Iako se radi o rijetkom i fascinantnom prizoru, liječnici upozoravaju: nipošto nemojte direktno gledati u Sunce jer može doći do trajnog oštećenja oka, obavezno koristite zaštitne filtre.

O današnjoj pojavi Ivo Dijan, tajnik Astronomskog astronautičkog društva u Zadru kaže kako je vrlo slična onoj prije 150 godina kada je upravo u Zadru nastala jedna od pet najstarijih fotografija na svijetu.

- Ako ljudi koji budu išli na posao primijete da se čini da je oblačno vrijeme i "mračno", iako je zapravo vedro, neka se ne preplaše, to je ustvari pomrčina Sunca, koja će početi nešto prije osam sati i trajat će skoro do 11.

Podsjetimo, današnja pomrčina slična je onoj prije 150 godina koju je upravo u Zadru snimio svećenik i profesor Dragutin Parčić, a replika te fotografije moći će se pogledati u Gradskoj loži danas od 18.30 kada će biti otvorena izložba u organizaciji Narodnog muzeja i Astronomskog astronautičkog društva Zadar. Bit će izložene i fotografije članova nekoliko hrvatskih astronomskih društava kao i radovi nekoliko zadarskih fotografa koji se ne bave astronomijom ni astrofotografijom kao takvom. Izložba će se moći razgledati u idućih tjedan dana.

Ivo Dijan otkrio nam je kako će izložba biti putujuća, pa će tako obići i druge hrvatske gradove.