Sutra u prijepodnevnim satima s dijelova zemaljske kugle, među njima i u Hrvatskoj, vidjet će se djelomična pomrčina Sunca. Od jutra do podneva pomrčina Sunca će biti jasno vidljiva širom Europe sve do Indije. Pomrčina će se iz moći vidjeti od 7.56 do 10.46 sati, dakako sa zaštitnim naočalama ili zamagljenim staklima. Sredina pomrčine u Zadarskoj županiji bit će između 9.15 i 9.25 sati.

Još od najstarijih vremena Sunčeve, ali i Mjesečeve pomrčine pružale su ljudima osobit vizualni doživljaj, pobuđivale tjeskobu i strah pred nepoznatim. Nastajanje noći usred bijela dana predstavlja nesumnjivo najveličanstveniju prirodnu pojavu koju možemo u iznimno rijetkim prigodama promatrati na našem nebu.

Do pomrčine Sunca dolazi kada Mjesečeva sjena prođe preko površine Zemlje, što se može dogoditi samo kada je Mjesec u fazi mlađaka. Ovisno o trenutačnoj udaljenosti Mjeseca i Sunca od Zemlje te o položaju promatrača na Zemljinoj površini, može nastupiti jedna od tri vrste pomrčina Sunca: potpuna, djelomična i prstenasta.