Ivo Sanader uhićen je u austrijskoj pokrajini Salzburg. To je za HTV potvrdio MUP. Doznajemo da je uhićen prilikom plaćanja tunelarine kod St. Michael u Salzburgu. Navodno je priveden na sud u Salzburgu te time počinje proces izručenja.

Može ga zaustaviti jedino ako Sanader ima i austrijsko državljanstvo koje je mogao steći dok je tamo bio na studiju te radio. Proteklih dana mediji su nagađali da bi ga mogao imati, no to nije potvrđeno. U slučaju da ga ima austrijski ustav ne dopušta izručenje njihovih državljana nego bi ga sudac pustio na slobodu.

Ako Sanader nema austrijsko državljanstvo proces izručenja može se otegnuti i nekoliko mjeseci ako se on neće slagati s izručenjem.


Sanader: Vraćam se danas!

Iako je najavljivao svoj povratak poslijepodne u Hrvatsku to je preduhitrilo njegovo uhićenje u Austriji.

Podsjetimo, njegov povratak u izjavi za HTV najavio je Jerko Rošin, saborski zastupnik HDZ, inače jako dobar prijatelj bivšeg premijera. On dolazi u Hrvatsku jer želi pred hrvatskim pravosuđem, prema zakonima koje je donosila većina kojoj je on bio na čelu, dokazati da nije kriv te da je cijeli kontekst posljednjih događanja politički, rekao je Rošin.

Novinarima je potvrdio i da je Sanader angažirao splitskog odvjetnika Željka Gulišiju.

Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je tjeralicu za Sanaderom. Raspisivanje je zapovijedio sinoć USKOK nakon što je istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić na posebnom ročištu Sanaderu odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog bijega i opasnosti od utjecaja na svjedoke.


Navodno hrvatska policija zna gdje se bivši predsjednik Vlade trenutačno nalazi, no detalje ne otkriva. Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko izjavio je kako MUP intenzivno surađuje s policijom Slovenije, Austrije i Njemačke.

Na hrvatskim granicama policija je u stanju pripravnosti. Čim Sanader dođe, namjeravaju ga uhititi te prevesti u Remetinec.

Slovenski premijer Borut Pahor rekao je da nema informacija da je Sanader još u Sloveniji te da je prespavao na Bledu, kako javljaju neki mediji.
Javnosti su ju dužni dati oni koji je imaju, rekao je.

Glasnogovornica slovenske policija još je prije izjavila da potraga za Sanaderom u Sloveniji nije dala nikakvih rezultata. Budući da je za bivšim hrvatskim premijerom raspisana i međunarodna tjeralica, ako Sanader bude otkriven u Sloveniji, bio bi priveden istražnom sucu koji bi odlučio jesu li ispunjeni uvjeti za njegovo izručenje.

Novi Sanaderov odvjetnik Željko Gulišija iz Splita, otišao je preko graničnog prijelaza Bregana u Sloveniju. Nagađa se da bi uz Gulišiju bivšeg premijera mogao braniti i Ivan Lovrić iz Zagreba. Sanader legalno posjeduje diplomatsku putovnicu.

Zagrebački odvjetnik Mate Matić, kojemu je sinoć Sanader poslao SMS da će se u Hrvatsku vratiti za tri-četiri dana, izjavio je jutros u emisiji Hrvatskog radija Poligraf da Sanadera ne može braniti zbog sukoba interesa, budući da je odvjetnik osumnjičenom članu uprave Hrvatskih šuma Darku Beuku u slučaju Fimi media. Rekao je da je u vezi s tim kontaktirao USKOK.

Bivšeg premijera Ivu Sanadera sumnjiči se za udruživanje za činjenje kaznenog djela te zloporabu položaja i ovlasti. Neslužbeno se doznaje da mu se udruživanje za počinjenje kaznenog djela stavlja na teret u slučaju Fimi medije, odnosno nezakonito izvlačenja novca iz ministarstava i javnih poduzeća preko istoimene tvrtke.

Doznaje se i da je za zloporabu položaja i ovlasti osumnjičen u slučaju nezakonitog poslovanja HEP-a s Diokijem te da su uz njega za to kazneno djelo osumnjičene još tri osobe - Robert Ježić, vlasnik Dioki Grupe i Novog lista, koji je uhićen jučer te mu je danas određen jednomjesečni istražni zatvor, Ivan Mrljak iz HEP-ova društva Opskrba i bivši predsjednik uprave HEP-a Ivan Mravak.