Šest godina duga istraga oko pretvorbe "Konstruktora" okončana je podizanjem optužnica protiv direktora poduzeća Željka Žderića i šefa Porezne uprave, Ivice Mladinea, zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i višemilijunske štete nanijete Hrvatskom fondu za privatizaciju.

Uz predsjednika Upravnog odbora Željka Žderića, za zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju optuženi su i članovi Upravnog odbora Josip Kuzmanić (52), Berislav Basić (55)i Nedjeljko Ževrnja (60).

Iz zaključka koji je HFP dostavio Općinskom državnom odvjetništvu stoji kako je Fond u privatizaciji najvećeg građevinskog poduzeća početkom 90-ih godina oštećen za čak 2,7 milijuna njemačkih maraka što je vrijednost za koju je "GP Konstruktor" prodao "Konstruktor inženjering" tvrtki "Projektni biro Konstruktor". Privatizaciju je vodio Željko Žderić koji je danas direktor i najveći pojedinačni
dioničar grupe "Konstruktor" s udjelom od 18 posto, dok je početkom 90-ih bio predsjednik Upravnog odbora GP-a "Konstruktor" i upravljao njime u ime države. Mladineo je, pak, bio član Upravnog odbora koji je, također, odlučivao o privatizaciji.

Istragu pretvorbe "Konstruktora" zatražio je Vrhovni sud od Državnog odvjetništva 2005., nakon što je državna revizija 2003. utvrdila da ona nije provedena zakonito. Revizijom je, naime, utvrđeno kako je "Projektni biro Konstruktor" kao kupac "Konstruktor-Inženjeringa" koristio kredit tog istog "Konstruktor-Inženjeringa", i to kredit u punom iznosu kupoprodaje. U izvještaju se navodi kako je osnivačka glavnica društva 'Konstruktor-Inženjering Split' upisana u iznosu 1,3 milijuna DEM, te nije vidljivo kako je društvo 'Konstruktor-Inženjering' moglo prodati zaposlenicima 62,40 posto dionica nominalne vrijednosti 6,2 milijuna DEM.

Žderić je, inače, kupio "Konstruktor" za 1,5 milijun maraka (6 milijuna kuna), iako je tvrtka imala 1900 zaposlenih i 400 građevinskih strojeva. Kad je provedena privatizacija, mnogi izvori spominjali su da je realna vrijednost "Konstruktora" 60 milijuna DEM odnosno 240 milijuna kuna.

Kao voditelj "Konstruktora", Žderić je uspio imovinu i prava tvrtke prebaciti na novoosnovani "Konstruktor inženjering". Kupoprodaju je obavio preko svoje tvrtke posrednika "Projekt-biro", koja je za 1,5 milijuna DEM postala vlasnikom "Konstruktor inženjeringa".

Razotkrio ih Božo Biuk Biuk

U "Konstruktor-Inženjering" unesena je imovina u vrijednosti 28,7 milijuna DEM te je s ovim iznosom u travnju 1992. upisan u sudski registar. Božo Biuk, nekadašnji direktor "Mehanizacije" iz ove tvrtke, zahvaljujući kojemu je javnost doznala za privatizacijsku mućku, tvrdio je kako se vrijednost GP-a "Konstruktor" kretala između 80 i 100 milijuna DEM, jer je sama mehanizacija kojom je upravljao vrijedila oko 50 milijuna DEM.