Do sredine prosinca na općinskim sudovima u Hrvatskoj prodat će se 410 kuća ili stanova, nečijih domova, koje su njihovi vlasnici izgubili u ovrhama. Odluke o prodaji tih nekretnina donesene su u posljednjih mjesec dana, što znači da su svakog radnog dana od 10. rujna sudovi u Hrvatskoj u sklopu ovrhe donijeli odluku o tome da 15 obitelji, zbog neplaćanja obveza, ostane bez kuće ili stana. Pokazuje to Očevidnik nekretnina koji se vodi pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Ako dražbe uspiju svakog radnog dana, sudovi će prodati u prosjeku deset kuća i stanova. Na dan 19. listopada u Očevidniku se prodavalo čak 308 kuća i 65 stanova, što je za stotinu domova više nego lani u isto vrijeme.

Kojom brzinom se povećava broj kuća koje građani izgube u ovrsi najbolje govori činjenica da ih je u utorak bilo 13 više nego dan ranije, dok se broj stanova povećao za pet. Tako su samo u jednom danu zakazane dražbe za novih 18 kuća ili stanova koje su vlasnici izgubili u ovrsi.


No, to nije sve, u poglavlju "ostalo" prodaje se još 60 nekretnina, a tamo se skriva još tridesetak kuća s okućnicom, dvorištem, voćnjakom ili oranicom, ali uz njih najčešće stoji napomena da nisu "slobodne od osoba i stvari", što sugerira da bi onaj tko ih kupi mogao imati problema s "oslobađanjem". Tako je do kraja godine oglašena prodaja stotinjak kuća i stanova više nego što je bilo prošle godine u isto vrijeme.

Kuća za 30-ak tisuća kuna

Na dražbi se do kraja godine prodaje ukupno 819 nekretnina, 37 više nego dan ranije i 270 više nego u isto vrijeme prošle godine, a ukupna vrijednost tih nekretnina je 934 milijuna kuna. Oko 163 milijuna kuna otpada na industrijska postrojenja koja su tvrtke izgubile kroz stečaj, a preostalih 770 milijuna kuna je imovina koju su građani izgubili u posljednja dva mjeseca zato što nisu mogli plaćati svoje obveze

Osim nekretnina, pod ovrhom se našlo i 161 oranica, 13 livada, 16 pašnjaka, poljoprivredne zgrade, ekonomska dvorišta, dvadesetak šuma, šezdesetak parcela različitog zemljišta, 24 poslovna prostora, jedan hotel, dva restorana i 50 zgrada, a riječ je uglavnom o objektima s tri ili četiri stana.

Cijene s kojima dražbe počinju kreću se od nekoliko stotina kuna za pašnjake te nekoliko desetaka milijuna kuna za zgrade.

Na dražbi je tako moguće kupiti 42 četvorna metra za 336 kuna pored Broda na Kupi. No, tu je cijenu moguće na dražbi spustiti na jednu trećinu.

Od 2005. godine u očevidniku je najviše kuća, ali njihov broj u odnosu na druge nekretnine sve više raste. Jedna od njih ima i okućnicu, nalazi se u Osječko-baranjskoj županiji, a može se kupiti za tridesetak tisuća kuna. Isto tako u Zagrebu se nude kuće i za devet milijuna kuna.