POVLJANA - Na sjednici Općinskog vijeća Povljane donesena je odluka o proglašenju slivnog područja jezera Velo blato rezervatom prirode što je, kako je rečeno, prvi korak prema proglašenju cijele Povljane rezervatom prirode, i to će biti prvi takav slučaj u Hrvatskoj, ali i jedan od rijetkih u svijetu. Kako je rekao Petar Tičić, predsjednik Općinskog vijeća Povljane, želja je većinske koalicije krenuti novim smjerom u razvoju Općine, pri čemu treba koristiti potencijale koje, kako navodi Tičić, do sada nisu dovoljno iskorišteni, kao što su poljoprivreda, turizam i prije svega prostor.

- Naš je cilj proglašenje cijele Povljane parkom prirode, no prije nego krenemo u taj veliki projekt, počet ćemo sa slivnim područjem jezera Velo blato kako bismo vidjeli što nam proglašenje parka prirode donosi, a što nam oduzima, rekao je Tičić.

U obuhvat rezervata prirode, uz mjesto Povljana i jezero Velo blato s cijelim svojim slivnim područjem, ući će i jezero Malo blato i Povljansko polje, koje je stoljećima temelj poljoprivredne proizvodnje u tom kraju.

- Za Velo blato je utvrđeno slivno područje, a za Malo blato to nije učinjeno i ispitat ćemo zašto je to tako. Posebno nam je važno Povljansko polje jer moramo znati hoće li se, nakon što se proglasi parkom prirode, u njemu moći baviti poljoprivredom. Ukoliko to neće biti moguće, Povljansko polje ćemo izostaviti iz obuhvata parka prirode, ali s druge strane, ako proglašenje parka prirode znači da se tamo neće moći graditi, tada će u obuhvat ući i Povljansko polje jer nama je cilj razvijati poljoprivredu i zaustaviti gradnju, rekao je Tičić.

U Općinskom vijeću Povljane su svjesni kako će na putu do proglašenje Povljane rezervatom prirode nailaziti na razne zapreke, ali vladajuća koalicija je odlučna i neće odustati. Proglašenjem Povljane parkom prirode onemogućit će se širenje građevinskih zona i daljnja gradnja. »Nadam se da će primjer Povljane slijediti i druge jedinice lokalne samouprave na Jadranu«, rekao je Tičić.