Na predjelu Velika Popina, na obroncima uz odvojak od ceste Gračac - Knin prema Srbu, za manje od dva mjeseca proradit će četiri vjetroturbine. Samo te četiri proizvodit će dva puta više struje nego prva hrvatska vjetroelektrana, ona pokraj Paga.

- Pri kraju smo s montažom Siemensovih vjetroturbina, svaka je snage 2,3 megavata, što znači da ćemo imati ukupnu snagu 9,2 megavata. Nakon toga slijedi tehnički pregled i počinjemo s proizvodnjom struje - kaže Iljko Ćurić, direktor tvrtke "Velika Popina".

Riječ je o prvom projektu izgradnje vjetroelektrane čiji su i investitor i izvođači radova domaće tvrtke, a glavni je partner u cijelom poslu zagrebački "Dalekovod", koji je već počeo s postavljanjem još četiri stupa za Siemensove agregate istih karakteristika.

Riječ je o investiciji od 16 milijuna eura, a struje će biti dovoljno za opskrbu 8000 kućanstava.

- Na području općine Gračac, osim na megalokaciji Velika Popina, predviđeno je postavljanje još vjetroelektrana pokraj Otrića i Bruvna, ukupno 35-40 velikih vjetrenjača. Kad ne idu neki drugi proizvodni projekti, barem da imamo koristi od vjetra - kaže Goran Džekić, načelnik Gračaca.

Lokalnoj zajednici, naime, pripada renta od proizvedenih količina električne energije. U početku se govorilo da će iznositi tri posto, a sada se to svelo na jednu lipu po kilovatu.

Ako se vjetroelektrane izgrade, to će za Gračac iznositi 100-200 tisuća kuna godišnje od "pristojbe na propuh". I s morske strane Velebita naveliko se priprema gradnja novih vjetroelektrana.

- Izdali smo rješenja za građevinske dozvole ili na glavne projekte koji se odnose na gradnju vjetroelektrana ukupne snage 80 megavata - potvrđuje veliki interes za energetski biznis Željko Letinić, pročelnik Županijskog upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja.

Na predjelu Benkovca gradit će se vjetropark snage 19 megavata, priprema se gradnja pokraj Bruške, pa pokraj Obrovca...

U Portugalu se čak 45 posto električne energije proizvodi iz obnovljivih izvora energije, ondje su instalirane najveće vjetroelektrane i solarne elektrane u Europi. Kako je u Zadru i okolici krenulo, ima izgleda da se uhvati korak s najrazvijenijima u korištenju obnovljivih izvora energije.