ZADAR- Povodom desetogodišnjice smrti Kažimira Zankija, predsjednika skupštine općine Zadar, kojeg su lokalni kroničari uvrstili na prvo mjesto novije zadarske političke scene, „Slobodna Dalmacija" aktualizirala je pitanje dodjele imena jedne zadarske ulice po legendarnom gradonačelniku. 


Iako on nije u današnjem smislu bio gradonačelnik, oni koji to jesu bili i sad su pokazali su svoje političko lice.
Za razliku od Božidara Kalmete koji će nesumnjivo naći svoje mjesto u povijesti Zadra i koji je svojedobno izjavio kako za prijedlog da Kažimir Zanki dobije ulicu diže obje ruke", aktualni gradonačelnik opet želi biti povjesničar.
Gradonačelnik Zvonimir Vrančić ocjenjuje Zankija kao značajnog sudionika partizanskog pokreta, videći u tome pozitivne aspekte - u sudjelovanju u antifašističkoj koaliciji i oslobađanju Zadra od fašizma, ali i negativne - u sudjelovanju u uspostavi komunizma i Jugoslavije.

U "Zankijevu pozitivu" spada i to što je bio "jasan i glasan borac za interese Zadra", te što je bio "značajan sudionik hrvatskog proljeća i time dao doprinos demokratizaciji hrvatskog društva", smatra Vrančić i zaključuje:

- Zanki je bio pretežito pozitivna osoba koja bi po mom sudu trebala zaslužiti naziv jedne od ulica u Zadru. Uvjeren sam da će se to jednog dana i dogoditi.

- Tijekom Vašeg aktualnog mandata?

Jednog dana.. naglasio je Vrančić za Slobodnu Dalmaciju čime je jasno rekao svoje mišljenje. Ostali zadarskih političara koje je Slobodna anketirala takvo što nisu dovodili u pitanje: samo je pitanje procedure, rekli su. 

Ne mora Kažo Zanki dobiti ulicu za Vrančićevog mandata, on ima svoje mjesto u kolektivnom pamćenju ovog grada, okolice, ali i Dalmacije.
U zborniku koji je napisan o njemu sve je dokumentirano: od njegove ljudskosti, poštenja, do veličine zadarskog političara koji se sa Splitom „lavovski borio za Zadar" za auto-cestu, ali i tunel kroz Sv. Rok. Zanki koji je stradao u Hrvatskom proljeću, kojeg je progonila UDBA, a njegovi vizionarski projekti ocjenjeni su kao nacionalistički.
No, ostavio je Kažo Zanki Zadru Voštarnicu, Bulevar koji se baš sada uništava, željeznički kolodvor, Sojaru, Muzej crkvene umjetnosti., itd.
U njemu su u tom zborniku s jednakim divljenjem pisali nadbiskup Oblak, Romano Meštrović, Davora Aras, ali i Savka Dabčević Kučar, Ivan Aralica i mnogi poznati suvremenici doba kojeg je obilježio Kažimir Zanki.