ZADAR-  Zbog činjenica da novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama koji utvrđuje granice lučkih područja nikako ne dospijeva na dnevni red Sabora i loše organizacije resorne službe u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, ova je Županijska skupština je stavljena pred čin da kreativno tumači zakonske propise. Dosadašnje koncesije ističu, a novi natječaju se radi neusklađenosti zakona i propisa ne mogu raspisati. To znači da bi vrijedni prostori koji Županiji donose prihode od koncesija, ako se n izglasuju „žeton" produljenja koncesija, prema dosadašnjoj ažurnosti u donošenju ovog zakona, mogli još godinama ostati neiskorišteni. Ja se sad pitam, što ako ni za godinu dana zakon ne bude izglasan, hoćemo li onda opet ubacivati žeton u koncesiju?, kazao je u ime kluba vijećnika SDP-a Nikola Turčinov obrazlažući zašto SDP-ovi vijećnici ostaju suzdržani prilikom glasovanja o izmjenama odluka o dodjeli koncesiji za sedam koncesionara, to jest njihovu produljenju do ostvarivanja zakonskih uvjeta za raspisivanje natječaja.

-Uz loš Zakon o trošarinama na plovila i loš Zakon o morskom ribarstvu ovo je još samo jedan u nizu primjera koji pokazuju kako se legislativa piše i donosi uz ureda u Zagrebu bez uvida u stanje na terenu. Ako ne vjerujete meni, pitajte ribare i proizvođače malih brodica, dodao je Turčinov pozivajući ministra Kalmetu da se kao resorni ministar založi da novi Zakon o pomorskom dobru što prije prođe saborsku proceduru jer „nema smisla da radi birokracije Županija gubi novac, poduzetnici koncesije, a pročelnici živce".

-Zakon je u proceduri i treba ga donijeti što prije. Utvrđivanje granica pomorskog dobra nije lako riješiti, zato je i predložena pojednostavljena procedura, a sve kao bi pomorsko dobro bilo u funkciji ostvarivanja prihoda, odgovorio je župan Zrilić.

Većina točka dnevnog reda sjednice Županijske skupštine odnosila se upravo na koncesije na pomorskom dobru, bilo da je riječ bila o promjeni odluke o dodjeli koncesije - to jest produljenju koncesije, o prestanku koncesije po njezinom isteku, dodjeli novih koncesija ili, u dva slučaja, njihovom prijenosu, a vijećnicima je dostavljeno i kratko izviješće o stanju u marikulturi na području Zadarske županije na koje se osvrnuo SDP-ovac Duško Vidov.

- Podržavam marikulturu, i u marikulturi je u Zadarskoj županiji puno napravljeno. Što me smeta? Ima koncesionara koji po završetku koncesije ostave bove, ili se koncesionirana područja još nastave koristiti. 2003. je „Cenmaru", današnjem „Cromarisu", završila koncesija, a područje se još koristi. Ne smijemo dopustiti na nam marikultura bude u koliziji s turizmom. Ako je neka uvela pogodna za turizam, po završetku koncesije , koncesionar je treba napustiti i uzgajati ribu, kako zakon i propisuje, na otvorenom moru, kazao je Vidov na što mu je župan Zrilić odgovorio kako u takvim slučajevima jedinice lokalne samouprave trebaju biti nositelji inicijative za izmjenu Prostornog plana Zadarske županije.