ŠKABRNJA- Tisuće ljudi ispratile su u ponedjeljak na mjesnom groblju u Škabrnji 14-godišnju učenicu osmog razreda Katarinu Ivković, koja je u subotu tragično stradala u kobnoj igri oružjem.

U nepreglednoj koloni ljudi, koju je pratilo policijsko osiguranje, ogledala se nevjerica da se tragični događaj koji je u subotu u crno zavio Škabrnju uistinu dogodio.

- Naš mali anđele, daj nam snage da naučimo živjeti bez tebe u razredu, bez tvog toplog osmijeha - pročitale su u dijelu svoga dirljivog oproštajnog govora školske prijateljice 14-godišnjakinje, koje su neutješno plakale držeći u rukama bijele ruže.

Na dan nesreće zajedno su trebale ići na rođendan razredne kolegice, no tragični događaj zatekao ih je već u ranim popodnevnim satima. U kratkom oproštajnom govoru, mladi škabrnjski župnik don Boris Pedić kazao je kako svi mi imamo svoje planove koje Bog u jednom trenutku promijeni.
Slučajno ispalio kobni hitac

Osim shrvane obitelji i neutješnog brata, tužnu kolonu predvodili su djelatnici Policijske uprave zadarske u kojoj je radio njezin otac, te školske kolegice 14-godišnjakinje.

Katarina je stradala u subotu, nakon što se oko 12 sati sastala u garaži kuće rođakove obitelji zajedno sa svojim tri godine starijim bratom, 17-godišnjim prijateljem i 19-godišnjim rođakom.

- To je strašno, i dalje ne možemo vjerovati što se dogodilo. Bili su i obitelj i prijatelji. Tragedija je uopće teška za shvatiti - komentirali su mještani, dodajući kako se mjesto dugo neće oporaviti od ovog događaja koji ih je sve potresao.

Nakon što su zajedno sastavili poluautomatsku pušku koju je donio brat 14-godišnjakinje i koji je ispalio jedan hitac u zrak, svi zajedno sjeli su u stari yugo kojim su se inače znali vozili kroz mjesto.

Brat je zatim odložio pušku na stražnje sjedište, nakon čega je devetnaestogodišnji rođak koji je sjedio na stražnjem sjedištu pokraj 14-godišnjakinje pri premještanju puške slučajno ispalio hitac koji ju je pogodio u glavu i na mjestu je usmrtio.

Ubrzo su na mjesto nesreće došle policija i hitna pomoć koja je brata i rođaka zbog šoka u kojem su bili odvezla na Odjel psihijatrije zadarske Opće bolnice.

Očevid su na mjestu nesreće provodili policijski službenici PU zadarske i istražni sudac Županijskog suda u Zadru Vladimir Mikolčević, koji i dalje nisu utvrdili podrijetlo oružja.

Samo osam godina prije, brat i sestra stradali su od mine. S još dvije prijateljice pronašli su navodno odbačeni tromblonski trenutni projektil, kojim su se, ne znajući o čemu se radi, počeli igrati.

Projektil se aktivirao, a u eksploziji su djeca teško ozlijeđena. Četrnaestogodišnjoj Škabrnjanki tada su slomljene obje noge, dok su njezinu bratu također bile teško ozlijeđene noge.