ZADAR- Odmah po usklađivanju izmijenjenog i dopunjenog Prostornog s postojećim takvim županijskim planom, Općina Kali će raspisati natječaj za izradu detaljnog urbanističkog plana za industrijsku zonu u uvali Lamjana kojoj okosnicu čini ribarska luka.

Za te je namjene Općina iz državnog proračuna, s pozicije Ministarstva poljoprivrede i ribarstva, dobila 1,2 milijuna kuna, a još 300.000 kuna osigurat će sama. Sredstva se moraju potrošiti do kraja ove godine i, unatoč dugoj proceduri koja slijedi, Kaljani su optimisti.

Na tom prostoru koji će obuhvatiti jedinstveni plan s izuzetim iz njega remontnim brodogradilištem, mjesta treba naći sve što je vezano uz tradicionalno zanimanje Kaljana - ribarstvo i prateće mu djelatnosti. Riječ je o hladnjači, ribarskom spremištu i malim obrtima, poput solionica, smrzavanja i pakiranja ribe, doznajemo od načelnika Općine Kali Tina Vidova.

Prije svega, međutim, u ribarskoj luci treba za oko 20 metara produžiti postojeći gat koji će od jakog juga štititi brodove te, prema zapadu, izgraditi daljnjih sto metara operativne obale. Luka se u Lamjani počela uređivati prije devet godina s prvih oko 50 metara operativne obale te 2007. godine dograđenih još 90 metara.

Prateća servisna zona, međutim, nije dobila sve potrebne sadržaje i sada je za to prava prilika koju će, nema sumnje, znati iskoristiti i Općina te više od 40 velikih ribarskih obrta koji u njoj djeluju.

- U nove sadržaje u Lamjani ulagači će biti sve naši ljudi. Za njih su zainteresirani svi ribari pa onda, dakako, i svi stanovnici općine koja od ribarstva i svega uz njega vezanog najviše i živi. Glavni nositelji cijelog posla bit će ribari objedinjeni u ribarske zadruge ‘Omega 3' i ‘Sloga', te u ‘Kali tuni' - objašnjava načelnik Vidov, zadovoljan što će se u ovoj godini, unatoč recesiji, naporima samih Kaljana krenuti s konačnim uređenjem pomorskog dobra i obalnog pojasa u Lamjani, čime se pokreće novi zamašnjak proizvodnje u toj općini.