KRALJEVICA - Sve što je proizvedeno pod mojih brendom vrhunske je kvalitete, a tako će biti i s prvom mega jahtom koju gradim u Kraljevici, kaže jedan od najbogatijih europskih biznismena srpskih korijena Philip Zepter. Premda je snježno nevrijeme odgodilo za subotu planiranu svečanu ceremoniju porinuća, Zepterova jahta danas ipak je kliznula u more, doduše bez uzvanika.

Za sada se tek nazire sjaj kojim će, uvjerava Zepter, u svibnju slijedeće godine u Monte Carlu biti promovirana njegova prva ploveća pedesetmetarska ljepotica. Baš sve na toj jahti sa tri palube biti će podređeno udobnosti i luksuzu. Na vlasničkoj palubi biti će smještena dva apartmana a za goste predviđene su i četiri kabine. Na jahti će biti i fitness dvorana, jacuzi i sauna.

Cjelokupni interijer osmišljen je u zagrebačkom "Studiju L" dok je brod projektirao poznati konstruktor iz Splita Srđan Đoković. Jahtu će pokretati dva moćna motora od 840 kilovata marke Cummins a ugrađena će biti još četiri pomoćna.

Blaž Buble, direktor Zepterove hrvatske tvrtke Propella kaže kako će brod sigurno biti iznenađenje i nešto potpuno novo na tržištu. Sve detalje ne želi otkriti jer je cjelokupni dizajn broda poslovna tajna i nikada ga prije promocije ne otkrivaju ni najpoznatiji svjetski proizvođaći mega jahti.

Kaže tek da je dizajn futuristički a jedino što podsjeća na klasiku biti će paluba obložena tikovinom najviše kvalitete. Otkriva nam ipak da su pozvali nekoliko uglednih hrvatskih i svjetskih slikara da osmisle "layout" broda. Od svih ponuđenih rješenja najzanimljivije je stiglo iz radionice jednog hrvatskog umjetnika.

Jahta će biti obojena u više nijansi no detalje ne želi otkriti. Kompletni radovi biti će obavljeni u Kraljevici a oprema intererijera biti će naručena od vrhunskih svjetskih proizvođača. Procjene su da će tržišna vrijednost jahte biti oko 30 milijuna eura.

Kraljevica je kaže Zepter odabrana iz dva razloga. Jer vjeruju u iskustvo i kvalitetu hrvatskih brodograditelja, a pritom će vrhunski brod dobiti i 40 posto jeftinije nego da je građen u jednoj Švedskoj ili Njemačkoj. To je inače tek prvi brod iz novog Zepterovog yachting programa.

Odmah nakon isporuke kreće gradnje i drugog 80 metarskog luksuznog broda čiji su projekti već spremni. Plan je da se i drugi brod gradi u Kraljevici a nije isključeno da će to brodogradilište postati i Zepterovo vlasništvo. Naime Philip Zepter najavljuje da čeka konačni raspis drugog kruga privatizacijskog natječaja i ukoliko ponuda bude prihvatljiva sigurno će konkurirati.