ZADAR - Grad Zadar oglasio je javni natječaj za zamjenu nekretnina s tvrtkom Jadransko osiguranje koje se nalaze na području nove spojne ceste između Kvaternikove i Starčevićeve ulice, izgrađene kako bi se moglo ulaziti u garažu Super Konzuma.

Zamjena nekretnina navodno je pokrenuta na zahtjev osiguravajuće kuće u vlasništvu koncerna Agram, premda će zamjenom naizgled više profitirati Grad.

Naime, Grad će za dvije parcele površine 85 i 129 četvornih metara (ukupno 214 kvadrata) koje se nalaze unutar građevinske parcele Jadranskog osiguranja, dobiti tri parcele na trasi novoizgrađene ceste u susjedstvu, ukupne površine 308 četvornih metara.

Vrijednost svih parcela uključenih u zamjenu procijenjena je na 200 eura po četvornome metru pa nije teško izračunati da će Grad na kraju zamjene biti u plusu za 94 kvadrata ili 18.800 eura.

Prema uvjetima natječaja, naime, bez obzira što je vrijednost nekretnina u vlasništvu Jadranskog osiguranja veća, "ponuditelj se odriče prava potraživanja razlike vrijednosti".

Glasnogovornica Ivana Dadić kaže da je u pitanju uobičajena praksa gradske uprave kod zamjene nekretnina, po principu "uzmi ili ostavi".

- Gradu je potrebno zemljište Jadranskog osiguranja jer će tako objediniti vlasništvo nad inače nerazvrstanom cestom o kojoj grad i tako brine, što znatno olakšava izdavanje dozvola za kasniju gradnju infrastrukture. Na drugoj strani, Jadransko osiguranje će od Grada dobiti čestice koje se nalaze unutar njihove parcele - kazala je Dadić.

Direktor Jadranskog osiguranja Željko Dilber zamolio nas je da odgovor na pitanje zašto su zatražili zamjenu zemljišta potražimo u Eurohercu, također u sustavu koncerna Agram, iz kojeg smo dobili objašnjenje da će im zamjena omogućiti objedinjavanje građevinske parcele u susjedstvu na kojoj se nalazi stanica za tehnički pregled, ali se izgradnja novih objekata zbog krize privremeno odgađa.

U zemljišnim knjigama za spomenutu parcelu upisano je da sadrži nekretninu bez uporabne dozvole, no iz Euroherca tvrde da njihova stanica za tehnički pregled ima sve dozvole.


Po svemu sudeći, na djelu su zapravo zakasnjeli poslovi kojima će Grad konačno steći stvarno vlasništvo nad svojom prometnicom bez koje inače Konzum nije mogao - a danas ne bi smio - dobiti lokacijsku i građevinsku dozvolu za gradnju svoje supertrgovine preko puta gradskog kolodvora.

Umjesto vlasništva, Konzumu je tada bila dovoljna suglasnost vlasnika zemljišta na trasi prometnice, što je izgleda uspio i priskrbiti kako bi sve, eto, bilo po zakonu.