ZAGREB - U tijeku je najveći projekt razminiranja i pretraživanja u Hrvatskoj. Naime, razminirava se prostor od 1.046.000 četvornih metara.

Pretražuje se šire područje rubnih zona grada Gospića, a do sada je razminirano 745.000 četvornih metara, izjavio je danas ravnatelj Hrvatskog centra za razminiravanje Oto Jungwirt.

Vrijednost poslova razminiravanja deset je milijuna kuna, a financiraju se iz državnog proračuna. Za sada se još pretražuje sumnjivi prostor, a sljedećih dana ulazi se u minsko polje.

S obzirom na to da poslovi teku prema planu, očekuje se da će na ovim prostorima, već ove jeseni, biti moguće obaviti jesenske poljoprivredne radove. Planira se i prvi pilot-projekt navodnjavanja.

Do kraja ove godine na području Ličko-senjske županije ugovorit će se još oko milijun kvadratnih metara prostora za razminiravanje, a novac će osigurati Hrvatske šume i SAD kroz AITF program, rekao je Jungwirt.

Na grad Gospić otpada najveći dio minsko-sumnjivog područja u Ličko-senjskoj županiji. Na razminiravanju svakoga dana radi 44 pirotehničara tvrtke "Deminka" iz Karlovca.