ZAGREB - Ugovor za posao stoljeća, kako ga nazivaju, u Podgorici će s crnogorskom vladom potpisati hrvatski konzorcij Konstruktor, u čijem su sastavu splitski Konstruktor-inženjering, Institut građevinarstva Hrvatske i Tehnika.

Oni će graditi 180 kilometara autoceste, koja će povezati jug i sjever Crne Gore. Posao je vrijedan čak 3 milijarde eura, a na tom zahtjevnom pothvatu radit će i tisuće radnika iz Hrvatske. Posao naših građevinara već se sada može uvrstiti među najbolje hrvatske gospodarske vijesti godine.

Crnogorsko vijeće za izgradnju autocesta, kojim predsjeda predsjednik vlade Milo Đukanović, predložilo je crnogorskoj vladi da koncesiju za projektiranje, financiranje, gradnju, upravljanje i održavanje autoceste od Bara do Boljara na granici sa Srbijom dodijeli konzorciju koji predvodi Konstruktor inženjering.

Vijeće je upoznato s procesom pregovaranja i razgovorima koje su predstavnici crnogorske vlade vodili u Splitu i Zagrebu i pozdravilo je spremnost hrvatskih banaka da podrže taj projekt.

Konstruktor je procijenio da je ukupna vrijednost projekta 2,77 milijardi eura, od čega bi crnogorska država sudjelovala sa 1,74 milijarde eura, što bi plaćala u idućih 30 godina, koliko bi trajao i ugovor o koncesiji.