ZADAR - Prvo predstavljanje plana urbanističkog uređenja Karme uznemirilo je većinu vlasnika terena na tom predjelu Arbanasa, koji su preko Društva zadarskih Arbanasa najavili protivljenje predloženom planu, piše Slobodna Dalmacija.

- Ljepotu Karme, njezino zelenilo u dodiru s morem, opjevao je u svojim "Planinama" Petar Zoranić, a mi želimo taj prostor očuvati i za sljedeće naraštaje, ističe Enio Grdović, predsjednik Društva koje ne želi komercijalizaciju Karme. Arbanasi se protive nasipanju ribolovno-plažnog područja kako bi se otvarali ugostiteljski objekti, jer će vozila, kao što je to slučaj kafića Portosa, doći na samu plažu.

- Nama ne trebaju buka, neon i gužva, nego zelena šetnica kao što je to i do sada bilo, i ne želimo postati nikakva rezidencijalna zona, nego predio mirnog obiteljskog života, navodi Grdović. Sama šetnica Karma jedina je oaza ne samo Arbanasa nego i Zadrana, koji u samom gradu nemaju puno mjesta za šetnju uz more. Predloženim planom, Arbanasi, koji su ga s nestrpljenjem čekali kako bi mogli početi graditi, tvrde kako će se izgubiti sadašnja draž i značenje tog prostora. Sporna im je odredba po kojoj će Karma postati mješovita stambeno-poslovna zona. Vlasnicima terena jako smeta i prijedlog prometnica u planu.

- Jedna se vlasnica terena na okupljanju prošlog ponedjeljaka rasplakala jer nije znala da će tim plan ostati bez dijela svog terena na kojem ne može graditi kuću kako bi drugi imali još jedan pristup svojoj kući. U Arbanasima su samo jednosmjerne ulice i nama ne odgovara da Ulica Andrije Kačića Miošića, koja završava kao slijepa ulica, postane dvosmjerna i da se tri puta poveća na račun naših terena, prenosi predsjednik Društva Arbanasa, koje će i idućeg ponedjeljka okupiti nezadovoljne vlasnike terena. Ista ta ulica oduzima im i prostor Trga Gospe Loretske koju Arbanasi posebno štuju, dodaje Grdović.

Zato Društvo ne može dopustiti da im se oduzme taj dio oltara (kićenje Trga za procesiju i feštu Arbanaškog čuda, op.a.), odnosno žele da se sačuvaju granice trga u Arbanasima.