ZAGREB - Predsjednik uprave Zagrebačke banke Franjo Luković u intervju Novom listu najavio je neizbježno povišenje kamata te iznio niz oštrih ocjena o monetarnoj i državnoj politici. Neočekivano je pak Lukovićevo pitanje je li cijena koja se plaća za čuvanje tečaja kune primjerena. To je dosad najotvoreniji poziv nekog bankara središnjoj banci da popusti stege i oslabi kunu.

Nije jednako tečaj braniti u uvjetima u kojima imate veću ponudu deviza od potražnje, što se događalo do sredine prošle godine, kada je to bilo lakše, i danas, kad je pitanje brani li se obranjivo ili neobranjivo, rekao je Luković te dodao da promjena tečaja do desetak posto ne bi za banke bila pretjerano zabrinjavajuća.

Guverner središnje banke Željko Rohatinski na tu je izjavu oštro reagirao kazavši kako ne može razumjeti da poslovni bankar izlazi u javnost s takvim izjavama i stvara psihozu koja može uzrokovati povlačenje depozita iz vlastite banke i cijelog bankarskog sustava.

To nije profesionalno ponašanje, pogotovu ako dolazi od predsjednika uprave najjače banke u Hrvatskoj, kazao je Rohatinski u intervjuu za Večernji list te dodao da bez obzira na sve domaće i inozemne aktivnosti ne stoji Lukovićeva teza da je stabilnost tečaja neobranjiva.

Smatram da imamo dovoljno manevarskog prostora da ga svi zajedno branimo. Pokaže li se da to mora činiti samo središnja banka, morat ćemo se odlučiti na oštrije mjere nego do sada, rekao je guverner.

Priznao je da u ovoj godini jačaju pritisci na tečaj, no s deprecijacijom svi gube pa bi bilo logično da svatko u svojem području pridonese održavanju njegove stabilnosti.

U interesu je banaka održavati stabilnost tečaja. I dalje ćemo nastojati ublažavati monetarne uvjete ako bude trebalo, ali to znači i da poslovne banke moraju preuzeti rizik na sebe. Deprecijacija bi povećala otplate kredita, a time i rizik da krediti neće biti vraćeni, kazao je guverner u razgovoru.

Ono što Lukovića zabrinjava nisu rizični krediti. Tvrdi da nepromijenjen tečaj neće pomoći u smanjenju uvoza, a odmoći će u turističkoj sezoni jer će gosti iz zemalja u kojima je valuta oslabjela u manjem broju doći u Hrvatsku. Stoga navodi kako je bolje osigurati da promjena tečaja bude pravodobna i niža, nego poslije - nekontrolirana i viša.