ZAGREB - Prvo je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor lobirala za to da se sljedeći izbor za Miss Universe održi u Hrvatskoj, potom se za to zagrijao i vlasnik licencije, milijunaš Donald Trump, a onda im je svima veselje pokvario premijer Ivo Sanader koji je rekao kako je "vrijeme krize" pa od tog izbora ljepote u Hrvatskoj neće biti ništa.

Naime, iako u Vladi smatraju da bi takav izbor bio "dobra promocija Hrvatske", nisu taj događaj uvrstili u proračun, jer smatraju kako ga zbog aktualne gospodarske situacije nisu u mogućnosti financijski poduprijeti. Kako prenosi Business.hr, Vlada je tako zbog nekoliko milijuna dolara potrebnih za organizaciju odustala od oko 200 milijuna dolara vrijedne međunarodne promocije. Naime, finale izbora za Miss Universe prenosi NBC, najveća svjetska televizijska postaja, a taj prijenos gleda oko 1,5 milijardi ljudi.

Trump je, oduševljen ljepotama Hrvatske, ponudio Sanaderu kako će u slučaju održavanja izbora za Miss Universe uložiti dio svog bogatstva u golf terene i hotele na Brijunima.

Sanaderovo "povijesno" ne

"Donald Trump je jako želio da se natjecanje održi upravo u Hrvatskoj i zato je prvi put u povijesti izbora za Miss Universe poslao pismo hrvatskom državnom vrhu. Presedan je i sama činjenica da će se izbor za Miss Universe prvi put održati u Europi, a iza Hrvatske već u redu čeka još nekoliko europskih zemalja, svjesnih kolika je snaga promocije u dvosatnom televizijskom prijenosu, gdje zemlja-domaćin dobiva punih devet minuta za predstavljanje svojih ljepota", rekao je za Business.hr Vladimir Kraljević, vlasnik licencije za Miss Universe Hrvatska i Trumpov dugogodišnji prijatelj.

Osim Sanadera, isto je pismo dobio i predsjednik Stjepan Mesić, iz čijeg su ureda predstavnike izbora za Miss Universe uputili na adrese Ministarstva turizma i Grada Zagreba. Iako predsjednik i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić podržavaju spomenuti izbor i njegovo održavanje u Hrvatskoj, od svega ništa ne usuglasi li se oko toga i Vlada.