ZAGREB - Praćenjem stanja kriminaliteta droga i ostvarenih zapljena opojne droge na području Republike Hrvatske, nije došlo do saznanja o pojavi nove vrste sintetičke droge, tzv. kids droge. Nije evidentirana niti jedna zapljena koja bi odgovarala opisanim parametrima, a također se ni tijekom kriminalističkih obrada nije došlo do spoznaja o pojavi nove vrste droge", stoji u pismenom odgovoru Ravnateljstva hrvatske policije na upit za komentar sve češćih medijskih napisa o pojavi nove droge, koji su motivirani priopćenjem crnogorske policije.

Naime, crnogorska policija upozorila je kako se u jednoj susjednoj državi, a vjerojatno i u cijeloj regiji, pa tako i u Hrvatskoj, pojavila droga u obliku žvakaće gume, poznatija kao "kids" ili "dječja droga", koja je postala "pravi hit među školarcima". Kasnije je neslužbeno procurilo kako je susjedna država zapravo Kosovo i da to navodno potvrđuje i najnoviji izvještaj Američke agencije za borbu protiv narkotika (DEA). "Dječja droga", stoji u tom izvješću, putuje "balkanskom rutom": s Kosova, preko Srbije, pa preko Hrvatske i Bosne i Hercegovine ide prema krajnjem odredištu - zapadu Europe. Takve navode, demantirala je danas policija Vladimira Fabera.

EUROPOL ne zna za novu drogu

"MUP RH, konkretno Nacionalna jedinica EUROPOL-a, koja je osnovana pri Odjelu za međunarodnu policijsku suradnju Ministarstva unutarnjih poslova je također jedna od relevantnih institucija, kontaktna točka preko koje kolaju podaci o novim vrstama droge, međutim kroz korespondiranje s drugim tijelima također nisu zabilježena saznanja o pojavi novih vrsta opojne droge", navode iz MUP-a u svom odgovoru Indexu pojašnjavajući kako to potvrđuje i "Nacionalna informacijska jedinica za opojne droge".

Riječ je o instituciji koja je ustrojena pri Uredu za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Vlade Republike Hrvatske, a koja ima ključnu ulogu u sustavu ranog upozoravanja u slučaju pojave novih psihoaktivnih tvari u RH, a također i pri prikupljanju informacija o problematici droga od relevantnih institucija. Kako kažu u policiji, za sada nema bojazni o novoj drogi.

Jače od ecstasy tableta

Inače, Crnogorska policija u svom je priopćenju, u kojem stoji da roditelji budu na izuzetnom oprezu, navela kako je droga namijenjena djeci najčešće zapakirana kao čokoladica, gumeni bomboni ili žvakaća guma poznatih svjetskih proizvođača, no da do sada nije zaplijenjena niti u jednoj od država "balkanske rute". Ustvrdili su i da je riječ o drogi koja ima efekt višestruko jači od ecstasy tableta, mada nisu rekli o kojoj se vrsti sintetičke droge radi.