ZAGREB - Velika Britanija izručila je Damira Travicu. On je redovitom zrakoplovnom linijom prebačen iz Londona u zagrebačku zračnu luku. Nakon slijetanja u 16.30 na Plesu ga je preuzela hrvatska policija. Molba za njegovo izručenje Velikoj Britaniji dostavljena je još listopadu 2002.

Damir Travica osuđen je u odsutnosti na 15 godina zatvora zbog mučkog ubojstva cijele obitelji Čengić, Drage i Nevenke, te njihovo dvoje malodobne djece Slobodana (11 godina) i Gorana (4 godine), u zaseoku Šašići kod Ervenika, 18. siječnja 1992. godine. Prema hrvatskim zakonima, on ima pravo na ponavljanje postupka pred našim sudom.

Županijski sud u Šibeniku osudio je u odsutnosti za ovaj monstruozni zločin osam pripadnika tzv. srpske milicije krajine, među kojima je bio i Damir Travica. Svi su osuđeni su na zatvorske kazne od 15 godina i za njima je raspisana međunarodna tjeralica.

Istragu provela i policija tvz. SAO Krajine

Prema raspoloživim informacijama, čak je i krajinska milicija provela istragu o ovom zločinu, a očevid je obavio istražni sudac Đuro Kresović, koji je svojedobno za SD to potvrdio napominjući da se "nesporno radilo o teškom zločinu koji je zgranuo Knin". No, naredbom vrha JNA zatraženo je da se istraga oduzme krajinskoj miliciji, slučaj je preuzeo vojni sud, a Kovačević i Travica, koje je uhitila Martićeva milicija, prebačeni su u Banju Luku. Nakon sedam mjeseci u banjolučkom zatvoru, Kovačević i Travica pušteni su na slobodu.

Majka ubijena s djetetom u naručju

Prema svjedočenjima tijekom provedenoga istražnog postupka, Damir Travica i Slobodan Kovačević 18. siječnja 1992. upali su u kuću obitelji Čengić nakon povratka s pogreba jednom srpskom vojniku, navodno poginulom u skradinskom zaleđu. Počeli su svoj osvetnički pohod uvredama i provokacijama, a zatim rafalima pokosili Dragu i njegova 11-godišnjeg sina Slobodana. Nevenka je zvjerski zaklana dok je u naručju držala ustrijeljenoga četverogodišnjeg Gorana.