SPLIT - Stručnjaci splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo istražujući životinjski svijet Jadrana na dubinama od oko 1200 metara nabasali na ogromne količine plastičnog otpada, piše Novi list. Riječ je području južnojadranske kotline koja se prostire na površini od 10 tisuća četvornih metara, a nalazi se između Palagruže i Otranta. "Zaprepastila nas tolika količina smeća, prvenstveno plastičnog otpada, vrećica, čaša, pa smo zaključili kako je tome jedini razlog u morskim strujama koja ga nanose iz priobalja, koje je manje zagađeno takvim otpadom", kaže profesor Igor Isajlović, stručnjak splitskog Instituta, pritom ističući da se radi o dubinama preko jednog kilometra.

Količina otpada veća u južnojadranskoj kotlini nego u priobalju

Isajlović je zajedno s doktorom Nenadom Vrgočem do ovakvih spoznaja došao u okviru međunarodnog znanstvenog projekta AdriaMed. Vrgoč vidi zanimljivim što je kotlina s jedne strane izrazito biološki vrijedno područje, dok je s druge strane "bogata" smećem i najonečišćenija zona na Jadranu. "Iako je na prvi pogled nevjerojatno, količina čovjekovog otpada veća je nego u većini priobalnih područja", upozorava Vrgoč.

Smeće je nastalo nekontroliranjem jahti i kruzera

Bivši HSP-ov saborski zastupnik Tonči Tadić, zahvaljujući kojem je i ekologija dobivala svoje mjesto u klupama na Markovom trgu, smatra da se ovakva kritična situacija u jadranskom podmorju može najviše zahvaliti kruzerima i jahtama koji plove otvorenim morem, čiji se otpad ne može ni približno odrediti. "Godinama sam inicirao ustrojavanje dobrovoljne obalne straže kakvu ima Italija, jer je jasno da nemamo dovoljno patrolnih plovila MUP-a koja bi kontrolirala bacanje smeća u more", poručio je Tadić.Hoće li se netko od nadležnih u Hrvatskoj zbog ovog problema zaista zabrinuti teško je vjerovati, ali sigurno je da će se alarmirati javnost onog trenutka kada se zbog smeća svi počnu "daviti".